In Zona 51, afacerea Stargate sta sa explodeze

Ce inseamna Zona 51
   Ca sa intelegem de unde atita agitatie, mai mult in mass-media decit in comunitatea ufologica, din cauza unor imagini luate din satelit, va trebui sa ne lamurim ce este cu Zona 51. In termeni foarte stricti, acesta este numele de cod sub care e cunoscuta baza secreta de la Groom Lake, apartinind Fortelor Aeriene ale Statelor Unite. Supranumita si "Dreamland", Area 51 nici macar nu figureaza pe harti. Este atit de secreta, incit guvernul SUA a recunoscut ca exista abia in 1994 si numai in urma unor presiuni sustinute. Vreme de patru decenii, Washington-ul s-a incapatinat sa sustina ca o suprafata mai mare decit a Elvetiei pur si simplu nu exista, lipseste de pe teritoriul Americii.
   Nimic exagerat, pina aici. Fiecare stat are secrete militare de ascuns si o face cum poate si cum stie mai bine. Ceea ce particularizeaza Zona 51 nu sint atit masurile de paza si protectie cu totul exceptionale chiar si pentru o superputere militara, ci legendele care o inconjoara. De pilda, este de notorietate povestea ca acolo ar fi ascunse epavele unor nave extraterestre prabusite datorita unor defectiuni sau doborite de Armata. Circula si varianta in care OZN-urile respective au fost primite de la extraterestri in cadrul unui acord murdar ce le-ar permite in schimb sa rapeasca persoane pentru diferite experimente medicale. In fine, esentialul este ca acolo, in plin desert, la 140 Km NV de Las Vegas, ar fi studiate OZN-urile, cu scopul de a intelege si de a adapta tehnologiile extraterestre la nevoile militare ale SUA.

Cum a fost posibil
   Dar, cu sau fara extraterestri, ramine de explicat cum a fost posibil ca imaginile luate din satelit sa fie facute publice. Inceputurile povestii dateaza de fapt in 1992, cind a fost semnat un acord de tipul "cer deschis", al carui scop era cartografierea completa a globului. Semnat 24 de state, intre care Rusia si SUA, acordul a permis oficial rusilor sa fotografieze din satelit teritoriul american. In 1998, satelitul lansat din Kazakstan de catre agentia "Sovinform - Sputnik" a efectuat primele fotografii ale Zonei 51. Ele nu au fost oferite publicului imediat, ci au fost vindute companiei americane Aerial Images Inc., care le-a postat pe Internet, la adresa www.terraserver.com, abia pe 19 aprilie 2000.
   Curiozitatea lumii intregi de a vedea aceste fotografii a fost atit de mare, incit solicitarile au blocat efectiv serverele companiei americane. Citiva ziaristi ironici nu au pierdut prilejul de a sugera ca, in realitate, serverele s-ar fi blocat din cauza unei interventii a extraterestrilor. Problema a fost remediata rapid, prin achizitionarea unor calculatoare mai performante, dar scandalul era abia la inceput. Lumea incepea sa isi aduca aminte de Roswell, de rapoarte OZN, de rapiri si dorea sa afle ce ascunde guvernul in Zona 51.

a51signs-c.jpg (5821 bytes)

In apropiere de Zona 51 accesul este strict interzis. Cine se apropie prea mult risca sa intre, fara nici o somatie, sub tirul garzilor

Autoritatile neaga tot dar surgereaza multe
   In prima zi, Armata Aerului nu a avut de facut nici un comentariu. Abia la 24 de ore de la eveniment purtatoarea de cuvint a Air Force, Gloria Cales, a dat o declaratie pe cit de scurta pe atit de lipsita de orice mesaj: "Admitem ca avem acolo o baza operationala, dar ce se face acolo este secret. Munca de acolo implica operatiuni critice pentru Armata Statelor Unite si pentru securitatea natiunii". Absolut nimic nou, sint lucruri cunoscute din 1994.
   In schimb, purtatorul de cuvint al Pentagonului, Ken Bacon, a mers ceva mai departe. El a tinut sa dea toate asigurarile ca fotografiile respective nu dezvaluie nimic important, deoarece Armata urmareste toti satelitii si, prin urmare, militarii stiu foarte bine ce au deasupra capului in orice moment. "Ne-am invatat sa traim intr-o lume in care exista supravegherea din satelit si vom continua sa luam toate masurile pentru a ne proteja secretele", a spus el. Intrebat fiind, pe sleau, daca sint sau nu extraterestri si OZN-uri in Zona 51, el a dezmintit acest zvon: "Cred ca putem spune fara nici o urma de indoiala ca nu avem nici un program legat extraterestri". Insa, lucru demn de retinut, i-a asigurat pe reporteri ca si in cazul in care ar fi asa, ei tot nu ar afla niciodata.
   Nu este deloc suprinzator ca asemenea declaratii au iritat presa si in special membrii organizatiilor de studiu al OZN-urilor. Astfel, nu putini au fost cei care au interpretat raspunsul lui Ken Bacon drept "foarte evaziv" sau un fel de a spune "stim noi ce stim, dar nu o sa va spunem nimic si facem pariu ca nici nu aveti cum sa aflati". In incercarea de a ramine moderati, vom spune ca declaratiile purtatorului de cuvint al Pentagonului sint usor hazardate, ele avind darul de a pregati terenul unui "Stargate". Dar despre aceasta mai tirziu.
(continuare)

1  |  2  |  3   |  4

STIRI pe aceeasi tema - Scandal: Zona 51 vazuta din satelit!
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME