Biocimpul poate fi vizualizat cu ajutorul electronofotografiei

   Cei care iau durerea cu mina
Pagina 2/4

Mai mult decit o moda
   Tratamentul bioenergetic face parte din marea familie a terapiilor alternative, dintre care unele sint pe punctul de a se impune. Intre acestea, putem spune ca acupunctura a reusit, din moment ce medici cu acte in regula fac eforturi serioase pentru a se specializa in acest domeniu. De asemenea, homeoterapia cistiga din ce in ce mai mult teren. Cit despre tratamentele cu bioenergie, iata, vin si acestea tare din urma.
   Sa fie doar o moda? Exclus. Motivele pentru care au ajus "vindecatorii paranormali", cum li se mai spune bioenergoterapeutilor, la mare cautare sint multiple. In primul rind, se poate vorbi despre un curent de opinie favorabil unui nou stil de viata, sintetizat foarte bine de expresia "stilul naturist". Apoi, atunci cind e cazul, exista si o justificata teama de bisturiu. Si, in cele din urma, nu trebuie sa uitam de situatiile disperate, in care medicina moderna ridica neputincioasa din umeri, iar bolnavului nu ii ramine decit sa incerce metodele neconvetionale de vindecare.
   Dar toate acestea nu ar avea nici o semnificatie daca nu s-ar fi inregistrat si rezultate. Caci motivul cel mai important pentru care se merge in continuare la bioenergoterapeuti ramin vindecarile propriu-zise. Daca numarul vindecarilor cu care s-au soldat tratamentele bioenergetice nu ar fi fost suficient de mare, azi am fi vorbit despre o moda care a trecut si nu despre o tehnica terapeutica neconventionala pe punctul de a se impune.

Fata in fata cu medicina moderna
   Sigur, medicii pot fi de o alta parere. Formati la scoala dura a lui Hypocrate, este logic sa le fie greu sa admita ca o metoda "paranormala" de vindecare poate avea cel putin aceleasi rezultate cu cele obtinute de ei. Apoi intra in calcule si aspectul concurential al problemei: cu cit vor fi mai multi bioenergoterapeuti cu reputatii solide, cu atit va scade clientela medicilor. Iar lor li se alatura si marii producatori de medicamente care, termen lung, intrevad o reducere treptata a vinzarilor, datorita trecerii tot mai mari de care se bucura toate terapiile neconventionale.
   Ar fi totusi nedrept sa nu ii amintim si pe medicii care, cu onestitate, admit ca "bioenergia" poate vindeca. Unii dintre ei, chiar au cabinete particulare in care primesc bioenergoterapeuti pentru a le trata pacientii. Este, daca vreti parteneriat in cadrul caruia medicul asigura un control stiintific al activitatii vindecatorului.

Incercind sa intelegem
   Insa tratamentele bioenergetice nu sint o noutate, iar vindecatorul nu este un personaj nou aparut. Istoria civilizatiei abunda de exemple. In societatile traditionale exista, aproape invariabil, cite o persoana care avea capacitatea de a alunga boala.
   Dintotdeauna, vindecatorii se impart in doua mari categorii: cei care invoca un spirit sau altul ori pe Dumnezeu pentru a-i sprijini in lupta impotriva raului ce determina boala si cei care opereaza direct si nemijlocit cu energiile vindecatoare. In fond, este diferenta pe care o semnalizeaza si Alexandra Mosneaga in "Vindecarea PSI si tehnica deschiderii celui de-al treilea ochi" (Nemira, 1998).
   Insa, indiferent de tehnica folosita, in ultima instanta, bioterapeutii nu fac altceva decit sa remedieze disfunctionalitatile energetice din corp. Caci, dupa cum spun chiar ei in cartile lor, boala nu reprezinta altceva decit o tulburare a circuitului energiei proprii organismelor vii.
   Sa precizam aici ca este vorba despre un anume tip de energie, abia intuit de stiinta moderna, bioenergia. Oarecum asemanatoare cu energia electrica, dar total diferita, ea este greu de definit dupa canoanele academice ale momentului. Eforturile oamenilor de stiinta au reusit sa o puna in evidenta prin intermediul fotografiilor realizate intr-un cimp electric de inalta frecventa. Numite si electronofotografii sau fotografii Kirilian, dupa numele celui care le-a realizat prima oara, ele indica ceea ce vechii initiati descriau ca fiind aura corpului uman.

[ continuare ]
1 | 2 | 3 | 4

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME