Un asteroid ameninta Pamintul (pag. 3/4)

Craterul Barringer, din Arizona, cu o adincime de 180 m si un diametru de 1,2 km, a fost provocat de impactului unui asteroid mult mai mic decit NT7. Cel care a lovit Pamintul acum aproximativ 50.000 de ani a avut un diametru intre 100 si 300 de metri, nu de 2 km, cit are NT7.

Coliziune "aproape" sigura

Adevarul este ca pot trece citeva saptamini sau chiar luni de zile pina la confirmarea banuielii ca asteroidul 2002 NT7 va trece razant pe linga Pamint, dar nu il va lovi. Totusi, sustin expertii, este bine sa fim pregatiti.

Profesorul Mark Bailey, directorul Observatorului Armagh, din Irlanda de Nord, atrage atentia ca, daca va fi sa fie, nu ne vom confrunta cu o ploaie de meteoriti. „Va fi ceva similar impactului cometei Shoemaker-Levy 9 cu Jupiter“, a declarat el, precizind ca, pe masura ce NT7 se va apropia, astronomii vor fi capabili sa determine momentul impactului cu o precizie de o secunda.

Desigur, aceasta precizare este valabila numai in cazul in care se va dovedi ca NT7 se afla cu adevarat pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

Istoria mai citeaza cazuri

Geologii cunosc destule exemple de cratere meteorice, adica aparute in urma prabusirii unui asteroid. Cel mai bine se vad cele din America de Nord, unele dintre ele atingind dimensiuni impresionante. Un bun exemplu este craterul Barringer, din Arizona. Vechimea sa este estimata la aproximativ 50.000 de ani, fiind creat de un asteroid cu diametrul cuprins intre 100 si 300 de metri. Se estimeaza ca, inainte de intrarea in atmosfera, a carei traversare l-a erodat, trebuie sa fi masurat 200-300 metri in diametru.

Craterul provocat de acest impact este impresionant: are o adincime de 180 m si un diametru de 1,2 km. Calculele indica faptul ca scoarta terestra a fost zguduita de 60.000 de tone de roca dura, fapt care s-a tradus printr-un cutremur puternic, resimtit pe intreaga planeta. In momentul in care a lovit Pamintul, s-a inregistrat o explozie echivalenta cu cea provocata de 3,5 milioane de tone de TNT, apreciaza expertii, care a vaporizat aproape intreaga masa a bolidului cosmic.

Un alt caz notoriu, mai aproape de noi, a fost in Siberia. La 30 iunie 1908, toate seismografele din lume au tresarit brusc. Undeva in taigaua siberiana, mai precis in Tunguska, a avut loc o explozie infioratoare. Nici acum nu este limpede ce a fost, anume asteroid sau cometa. Dar, indiferent de caz, este sigur ca acel corp ceresc a explodat in atmosfera, datorita supraincalzirii, deoarece la sol nu s-a descoperit nici un crater.

pagina anterioara | pagina urmatoare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME