Fatima - ultimul secret
Pagina 3/5

 

La 13 mai 1981, prin tentativa sa de asasinare a Papei, teroristul turc Mehmet Ali Agca a implinit profetia incredintata de Fecioara Maria, sub pecetea secretului, Luciei dos Santos

Un secret total atipic
   Ceea ce surprinde la cel de-al treilea secret de la Fatima, acum dupa ce a fost relevat, este faptul ca e un secret total atipic, ce nu poate fi inclus in nici o categorie.
   Daca vom incerca o succinta clasificare a secretelor, vom descoperi ca primele si poate cele mai numeroase sint cele "rusinoase", care nu pot fi dezvaluite, deoarece i-ar supune ce cei vizati oprobiului public, dezaprobarii generale. Dezvaluite, ele ar genera din partea societatii o condamnare macar morala, daca nu cumva si penala. E de inteles astfel de ce conservarea unui asemenea tip de secret este atit de importanta. Urmeaza apoi secretele ce tin de conservarea puterii. Se stie, informatia inseamna putere, acesta fiind motivul pentru care informatia sensibila nu poate fi lasata pe toate drumurile. Intra aici secretul profesional, institutionalizat inca din Evul Mediu in cadrul breslelor, el asigurind puterea in cadrul unui sector economic sau intr-o anumita zona. Din aceeasi categorie mai fac parte si secretele de stat - militare, economice sau politice - a caror dezvaluire ar submina, intr-un fel sau altul, Puterea. In fine ramin secretele initiatice, prezente in toate religiile. Un ritual cu caracter special, o tehnica spirituala sau niste scrieri sacre nu sint totdeauna accesibile oricarui credincios. Conditia pentru a ajunge la ele o reprezinta o suma de dovezi de credinta, loialitate si pregatire spirituala. Asemenea sint pastrate cu strasnicie in principal pentru a mentine intacta fervoarea religioasa a celor care doresc sa le afle.
   Asadar, ce tip de secret este cel recent dezvaluit la Fatima? Rusinos nu este in nici un caz. Cu puterea chiar ca nu are nici o legatura. Initiatic nu mai are cum sa fie, caci a devenit public, iar in trecut nu avea functie initiatica, din simplul motiv ca circuitul sau a fost extrem de restrins: citiva papi si vreo trei cardinali.

O mica nedumerire
   Un alt element ce scoate in evidenta caracterul neobisnuit al celui de-al treilea secret de la Fatima este raportul aproape ridicol dintre importanta sa fata de primele doua secrete si incapatinarea cu care a fost ferit de ochii lumii.
   Este mai grav oare un atentat nereusit decit iminenta unui nou razboi mondial sau decit comunismul ce statea sa irumpa din Rusia, cu tot ce presupunea el mai rau? Nu este deloc usor de spus, insa adevarul e ca, la o analiza "la rece", este greu de pus in balanta un atentat din care victima, fie ea si un Papa, scapa totusi cu bine si un razboi ce avea sa provoace zeci milioane de victime. De asemenea, acelasi atentat nu este tocmai usor de echivalat cu o doctrina pentru care religia a fost "opiul popoarelor" si in numele careia au fost ucisi atitia preoti, calugari si simpli credinciosi, la care putem adauga nenumaratele biserci darimate. Concluzionind, avem o adevarata disproportie intre "greutatea" secretului si fervoarea cu care a fost aparat.

O profetie neobisnuita
   In alta ordine de idei, nimic nu justifica pastrarea secretului atita vreme dupa implinirea profetiei. Caci, daca e sa schimbam unghiul de analiza, in esenta, al treilea secret de la Fatima este o profetie. Dar profetie ce iese din norma: se stie de existenta ei, dar nu este facuta publica, apoi se implineste si tot secreta ramine! Dupa o asteptare de peste 60 de ani, pina sa se implineasca, a fost nevoie sa mai treaca alte doua decenii pina cind sa se spuna ca, da, iata, aceasta a fost profetia si atunci s-a implinit ea.
   Deschideti orice carte de sociologie a religiei si veti vedea ca functia de baza a profetiei este intarirea credintei in perioade in care aceasta a slabit sau in momente critice pentru comunitate. In functie de personalitatea profetului, ea poate impulsiona trairea religioasa, mai mult sau mai putin, chiar atunci cind este facuta. Dar profetia opereaza intens in registrul religiozitatii abia in clipa in care se implineste. Ori fix momentul acesta, cel mai important din "viata" unei profetii, lipseste celei de la Fatima. Faptul ca el este indicat post-factum - dupa 19 ani! - este complet neobisnuit. E chiar interesant de stiut daca mai exista o situatie similara in istoria religiilor, personal nu am descoperit-o.

[ continuare ]
1 | 2 | 3 | 4 | 5

STIRI pe aceeasi tema - Ecouri dupa Fatima
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME