OZN-urile sint privite cu alti ochi

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Vestigia

Pe site-ul grupului Vestigia, puteti descoperi felul in care cercetatorii se pun la dispozitia mass-media in probleme legate de fenomene misterioase

Vesti bune de pe Internet
   Cine accesa acum trei-patru ani site-urile organizatiilor de studiu al OZN-urilor dadea frecvent peste apeluri de genul "Scientists, we need you!". Da, membri acestor organizatii au inteles foarte bine ca ei nu pot decit sa adune si sa sorteze munti de date. Dar cazuistica este buna doar daca, triata si sortata corespunzator, ea urmeaza sa fie studiata de specialisti cu competente foarte precise. "Oameni de stiinta, avem nevoie de voi!" strigau asociatiile OZN. Acum astfel de apeluri sint tot mai rare pe Internet.
  
In schimb, au aparut recent alte site-uri, prezentind grupari interdisciplinare ale unor savanti ce isi ofera gratuit - da, gratuit, ati citit bine - servicii de consultanta in materie de fenomene inexplicabile. Atentie, este vorba despre servicii de consultanta adresate mijloacelor mass-media! Astfel, posturile de radio, televiziunile si presa scrisa pot invita oricind un specialist care sa vorbeasca in cunostinta de cauza despre un eveniment enigmatic sau altul. De pilda, puteti incerca adresa http://vestigia.iwarp.com/page4.html . Este pagina in care grupul "Vestigia", reunind oameni de stiinta din mai multe domenii, isi prezinta acele "Media servicies" pe care e dispus sa le ofere gratis pentru programele de stiri, documentare, talk-show-uri, etc.
  
Cu alte cuvinte, pentru amatori, exaltati si farsori au venit vremuri grele. Perioada lor de glorie incepe sa apuna.

Presa schimba foaia
  
Cu zece ani in urma, un editor de stiri de la Reuters ar fi pufnit in ris daca un corespondent ii transmitea ca are ceva legat de un OZN. Acum nu mai e cazul. Sa luam un exemplu foarte recent, anume prima observatie OZN a anului 2000. Aceasta a avut loc pe 1 ianuarie, la 6,30 ora locala. Un cameraman de la CNN care filma rasaritul soarelui peste Marele Zid a surpins un fel de glob de culoare gri plutind in aer. Inclinam sa credem ca Reuters si-a trmis de urgenta corespondentul din Beijing sa vada despre ce este vorba. Altfel nu se explica de ce serviciul de stiri on line Excite News (http://news.excite.com) cita Reuters pe data de 2 ianuarie, atunci cind oferea detalii despre evenimet.
  
Ziarele care pe 3 ianuarie apareau pentru prima oara anul acesta nu au ratat stirea. Rezervele exprimate de un titlu precum "Extraterestri sau iluzie?" (Minnesotta News-Tribune, pagina 5A, de pilda) erau de bun simt. Dupa citeva zile, la 7 ianuarie, "Christian Science Monitor", pentru cunoscatori o publicatie foarte onorabila, titra "Close encounters across the Great Wall", adica "Intilniri apropiate deasupra Marelui Zid". Practic, cu rezerve sau fara, o buna parte din presa americana a facut referiri la acest eveniment.

Mutatia de care aveam nevoie
   Concluzia evidenta ce reiese din expunerea de pina acum este ca, pentru ziarele caracterizate prin sobrietate, OZN-urile, fenomenele paranormale si misterul in general au incetat sa mai constituie subiecte de evitat. Politicile editoriale s-au schimbat. Cel putin peste ocean nu mai mira pe nimeni sa citeasca despre OZN-uri sau despre revenirea lui Uri Geller in ziare cu traditie.
  
Situatia a evoluat enorm. Initial, despre rapoarte OZN se putea citi numai in buletinele informative ale asociatiilor care isi propuneau sa studieze fenomenul. Desigur, cei care editau astfel de buletine nu erau profesionisti intr-ale scrisului, ci doar niste oameni cu cele mai diverse meserii, care cautau sa isi faca publice eforturile de a descifra o enigma. Dar, intr-o jumatate de secol, aceste enigme au migrat incet spre marile redactii. Ajunse acolo, au fost nevoie sa stea o buna perioada la periferia intereselor editoriale, pentru ca - in fine - sa ajunga acolo unde le este locul, adica in paginile de actualitate. Caci, fie ca sintem sau nu dispusi sa acceptam aceasta stare de lucuri, fenomenul OZN este si ramine de actualitate.
  
Marele cistigator al acestei mutatii radicale survenite in perceptia marilor ziare despre OZN-uri ramine cititorul. Alaturi de el, a cistigat si investigatorul. Gratie Internet-ului, acesta poate beneficia accesa rapid de ultimele informatii din domeniu, gata trecute prin filtrul unor publicatii a caror reputatie nu poate fi pusa la indoiala. Mai mult, adesea el beneficiaza de o investigatie preliminara, efectuata de reporteri.
  
Pe de alta parte, periodicele de specialitate s-au vazut nevoite sa filtreze la rindul lor cu o si mai mare atentie stirile carora le dau drumul spre tipar. Publicatiile saptaminale sau lunare dedicate misterelor au inceput sa caute ziaristi adevarati, adica oameni trecuti prin scoala dura a redactiilor de stiri. Ca atare, nivelul general al discursului despre OZN-uri nu a putut decit sa cunoasca o crestere simtitoare.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME