Mothman - legenda si filmul (pag 4/5)

Ipoteza extraterestra

Desenele realizate de martorii oculari ai aparitiilor lui Mothman reprezinta o astfel de creatura

Despre Omul-molie se vorbea oricum destul de mult, cel putin in Statele Unite, unde este o legenda vie. Acum, in urma filmului, preocuparile pentru aceasta fiinta bizara s-au inmultit. Insa "ce" este acest Mothman. Hibrid greu de acceptat, intre om si o insecta, dupa cum reiese si din porecla cu care s-a ales, enigmatica fiinta nu poate fi decit un extraterestru, un inger, un mutant sau - pur si simplu - o inchipuire.

Ipoteza conform careia Omul-molie ar fi sosit de pe alta planeta este destul de populara, insa argumentele in favoarea ei nu sint nici foarte numeroase si nici foarte solide. Aceasta teorie a fost emisa prima oara plecind de la zgomotul asociat aparitiei sale si de la faptul ca bruia comunicatiile radio. Automat, s-a presupus ca trebuie sa fie echipat cu tot soiul de aparate misterioase. Tinind cont si de aspectul sau nefiresc, s-a concluzionat ca aratarea este cu siguranta nepaminteasca.

Alte indicii referitoare la originea extraterestra a lui Mothman sint cele citeva lumini nocturne semnalate in zonele si in perioadele in care si-a facut aparitia. Numai doua-trei cazuri dintre acestea sint documentate satisfacator, astfel incit, daca tinem la rigoare, este greu de facut o legatura ferma intre fenomenul OZN si Omul-molie.

Un fruct al imaginarului colectiv?

Intr-o alta interpretare, Omul-molie poate fi considerat drept un rod al imaginatiei. Sigur, o astfel de ipoteza are o multime de neajunsuri, primul dintre ele fiind acela ca e destul de greu de admis ca atitia oameni sa aiba aceleasi vedenii, la mari distante in timp si in spatiu. Cu toate acestea, nu este o ipoteza de aruncat imediat la gunoi. Este suficient sa ne aducem aminte ca s-au semnalat tot felul de aparitii ciudate. Considerate angelice sau diabolice, acestea sint abundente in memoria ultimelor milenii: oameni-lup, cai inaripati, grifoni, zine bune sau rele, pitici de sub pamint etc.

La rigoare, Omul-molie ar avea loc si el in familia creaturilor legendare. Una dintre explicatiile oferite pentru aparitiile sale face trimitere la practicile magice si chiar la vampirism, deoarece au fost puse pe seama lui mai multe victime printre vitele din apropiere de Point Pleasant. Apoi, faptul ca a salvat citeva vieti, dar a si profetit moartea unora este de natura sa ii incarce aparitiile cu o aura mistica. Unii observatori s-au grabit sa il considere drept un inger cu misiuni precise.

In sfirsit, sa mai amintim si presupunerea ca, asemenea tuturor celorlalte creaturi atribuite imaginarului colectiv, Omul-molie nu ar fi decit o fiinta apartinind unei alte dimensiuni. Tot ca presupunere este oferita si explicatia pentru modul in care ar ajunge in universul nostru asemenea entitati: accidental, prin intermediul unor "vortexuri energetice", sau controlat, gratie unor "porti de trecere artificiale". Insa, cu aceasta am reusit sa depasim nivelul actual al fizicii si am intrat in sfera speculatiilor. Teoria universurilor multiple sta bine in picioare pe hirtie, nimic de zis, dar inca nu a fost confirmata si experimental.

pagina anterioara | pagina urmatoare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME