Mothman - legenda si filmul (pag 3/5)

O fiinta cu caracter dual
Indiferent ce ar fi acest Om-molie, este o fiinta buna sau una diabolica? La aceasta intrebare este greu de oferit un raspuns transant. Dincolo de faptul ca aparitiile sale prevestesc, de multe ori, tragedii, studiul cazuisticii disponibile ofera date contradictorii. Au fost semnalate cazuri in care, speriind oamenii cu infatisarea sa, dar mai ales cu privirea lui hipnotica, le-a salvat vietile. Dar, in egala masura, s-a concluzionat ca a si trimis citeva persoane in mormint. Evident, aceasta situatie a dat apa la moara teoriilor mistice, care acrediteaza ideea ca Mothman ar fi un fel de justitiar, care se arata din cind in cind pentru a salva sau a pedepsi pe cine considera el de cuviinta.

Un caz intrigant

Intr-o alta intimplare datind din vara lui 1966, patru persoane calatoreau noaptea cu masina in apropiere de Pleasant Point (West Virginia), cind le-a rasarit in fata aceeasi creatura, inalta de doi metri, tinind aripile strinse la spate. Fara sa se intimideze, soferul a accelerat pina la 100 de mile pe ora, insa aratarea a evitat impactul luindu-si zborul pe deasupra masinii. Avea anvergura aripilor de peste trei metri, a declarat una dintre cele doua femei din masina, cu precizarea ca avea ochii "rosii si mari, ca farurile de masina". Interesant este ca nu parea sa dea din aripi, in schimb s-a auzit un chitait "ca de soarece mare".

Socati de cele traite, cei patru s-au oprit direct in biroul serifului din Mason County, raportindu-i ce au vazut. Adjunctul acestuia a fost desemnat sa insoteasca cele doua perechi la locul incidentului, insa nu a gasit nimic. In schimb, statia radio pe care o purta cu el a scos niste zgomote asemanatoare tiuitului redat de un casetofon ce deruleaza banda cu o viteza foarte mare.

Poate ca s-ar fi uitat repede intreaga poveste, dar, a doua zi dimineata, si alte persoane au reclamat la politie acelasi lucru, adica "un fel de pasare". In conferinta de presa care a urmat evenimentelor, seriful George Johnson a relatat toate cele petrecute, iar ziaristii au avut posibilitatea sa ii intervieveze pe martori. Ulterior, echipele de televiziune au luat cu asalt Pleasant Point, cu speranta de a-l filma macar citeva secunde. Lor li s-au alaturat si citiva vinatori, hotariti sa omoare bestia care teroriza locuitorii din zona. Nici unii si nici altii nu au avut succes. In schimb, ajuns in atentia presei, Omul-molie a intrat in istorie, datorindu-i numele lui Mary Hyre, editor la Pleasant Point Register.

In rolul Cassandrei

Poate ca Omul-molie nu ar fi obsedat atit de mult investigatorii, daca nu i-ar fi fost atribuit calitati profetice. Cu vremea, aparitia lui era asociata cu iminenta unor evenimente grave. Bizara fiinta s-a aratat cu putin inainte de prabusirea podului Silver. Tragedia, petrecuta pe 15 decembrie 1967, s-a soldat cu moartea a 47 de persoane. Desi s-au gasit voci care sa afirme ca el a fost la originea dezastrului, opinia publica a retinut ideea ca Omul-molie a aparut doar pentru a lansa un avertisment. Peste ani, s-a spus ca Mothman s-ar fi aratat inaintea cutremurului care a devastat Mexicul in 1985. De asemenea, el a mai fost vazut si in preajma producerii accidentului nuclear de la Cernobil.

Loren Coleman, este autorul cartii uneia dintre cele mai apreciate carti despre Omul-molie

Inseamna toate acestea ca Omul-molie este o Cassandra moderna? Greu de spus, chiar daca opinia generala este in favoarea unui raspuns pozitiv. Adevarul este ca nu de fiecare data cind s-a lasat vazut a urmat o catastrofa. In egala masura, enigmaticul umanoid cu aripi de insecta a lipsit de la multe evenimente tragice. De ce le-a preferat pe unele si pe altele le-a ignorat? Aceasta este intrebarea pe care o pun cei care nu cred in calitatile profetice ale Omului-molie. Ce-i drept, daca numarul de aparitii este suficient de mare, statistic vorbind, se poate intimpla ca unele dintre acestea sa se produca in preajma unor dezastre. Opinia publica s-a lasat furata de aceasta latura a fenomenului, motiv pentru care si recentul film a exploatat-o din plin, intitulindu-se tocmai "Profetiile Omului-molie".

Insa, citeva coincidente bizare tot exista. Omul-molie s-a aratat de citeva ori in niste imprejurari terifiante, cum ar fi cu putin inainte de prabusirea podului Silver. A fost semnalat si in Ucraina, cu citeva zile inainte de explozia reactorului 4 de la Cernobil. Un alt caz a fost inregistrat pe 3 iunie 1983, cind o femeie a fost impiedicata sa ia avionul spre Bermude. Ea nu s-a putut trezi deoarece nu a dormit toata noaptea de teama unei creaturi uriase ce zbura prin fata geamului ei si emitea sunete ciudate. A doua zi, avea sa afle ca avionul cu care urma sa plece s-a prabusit. Dar in Germania, Mothman a salvat cel putin 21 de vieti. In 1978, el a impiedicat niste mineri sa coboare in mina. Dupa sase ore, in care au incercat de mai multe ori sa alunge creatura ce le bloca intrarea in mina, pamintul a fost zguduit de o explozie subterana, care i-ar fi omorit pe toti.

Sa mai notam ca, incitati de cazurile de mai sus, documentaristii au cautat si altele asemanatoare. Ei au descoperit ca ziarele din China anuntau aparitia unei creaturi similare Omului-molie inca din 1926, cu putin inainte de ruperea digului Xiaon Te Dam, ceea ce a dat nastere unei revarsari imense de ape, care a ucis aproximativ 15.000 de oameni. Surprinzator sau nu, amatorii de rasfoit colectii de ziare au gasit semnalari ale unei fiinte ce semanau cu Mothman chiar si in 1853, inainte de izbucnirea razboiului Crimeei.

 

pagina anterioara | pagina urmatoare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME