SETI@Home? Multumesc, nu.
- pag2 -

Poveste cu si despre pulsari

Radiotelescoapele capteaza din adincurile spatiului miliarde de semnale. In cazul in care printre ele se descopera si unul inteligent se pune problema daca vom afla vreodata

   Povestioara care urmeaza ar putea fi amuzanta. Din nefericire nu este cazul. Mai mult ea reprezinta un precedent ce ne poate da de gindit.
    Era in 1967. Niste astronomi englezi au descoperit din pura intimplare ca de undeva din adincurile spatiului, sint emise niste semnale radio de o regularitate uimitoare. Intervalul la care erau emise si durata lor erau atit de constante, incit - firesc - le-a trecut prin cap ca au de a face cu un "LGM signal". Adica au crezut ca au captat un semnal de la o civilizatie extraterestra, LGM fiind abrevierea pentru "little green men", adica "omuletii verzi".
   Bun, ce au facut astronomii nostri in aceasta imprejurare? Au organizat o conferinta de presa? Nu, nici pe departe. Nici acum nu se stie precis pe cine au informat prima oara in legatura cu descoperirea lor, circula mai multe variante. Sigur este doar ca opinia publica a aflat despre misterioasele semnale radio abia peste citeva luni, cind se lamurise ca acestea provin de la acele copruri ceresti botezate intre timp "pulsari".
   Ginditi-va acum ce s-ar fi intimplat daca acei astronomi englezi chiar ar fi interceptat un semnal extraterestru. Sinteti siguri ca noi am fi aflat?

Prada suspiciunilor
   Sa fii suspicios este simplu. Sa fii rational este ceva mai greu. Totusi, chiar straduindu-te sa nu cazi prada suspiciunilor, este foarte dificil de crezut ca publicul ar fi informat de indata ce s-ar capta un semnal extraterestru.
   Asa cum descoperitorii pulsarilor au tacut citeva luni, in intervalul in care au crezut ca au dovada existentei unei civilizatii extraterestre, la fel de bine ei ar fi putut sa taca si ani sau decenii la rind. Intre citeva luni si 50 de ani nu este nici o diferenta in contextul de fata, motivatia fiind aceeasi, anume ca "nu e bine ca publicul sa fie informat".
   Daca in 1967 ar fi fost cu adevarat un semnal extraterestru, ar fi devenit cel mai bine pastrat secret militar. O eventuala scurgere de informatii ar fi fost imediat contracarata prin mijloace pe care serviciile secrete le numesc "specifice muncii de dezinformare". Iar specialisti in acest domeniu exista, si inca foarte buni. Au dovedit-o cu nenumarate ocazii. Este de banuit, asadar, ca ar dura multa vreme pina s-ar afla adevarul.
   Prin urmare, cu toata bunavointa si in ciuda tuturor asigurarilor ce ne sint date, este greu de imaginat ca un semnal extraterestru poate face obiectul unei conferinte de presa in urmatoarele 48 de ore de la receptionarea sa.

continuare

 

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME