SETI@Home? Multumesc, nu.
- pag 3 -

 

Un caz aparte: SETI
   Cazul astronomilor englezi descris anterior este unul particular. Ei nu ascultau murmurele spatiului in cautarea civilizatiilor extraterestre, faceau cercetare pur si simplu. Insa cu totul alta este situatia SETI, care tocmai asta face, adica vineaza semnale radio de provenienta extraterestra.
   Lucrurile sint cu atit mai complicate cu cit SETI beneficiaza de suportul publicului nu numai prin donatii, unele dintre ele de zeci de mii de dolari. Dupa lansarea programului "SETI@Home", Institutul de Cautare a Inteligentei Extraterestre beneficiaza si de puterea de calcul a celor care au acceptat sa isi puna calculatoarele la dispozitie. Foarte pe scurt, cine are calculator si este conectat la Internet poate sa puna la dispozitia SETI cu ajutorul unui program special, ce are o interfata similara unui screen saver, o fractiune din puterea de calcul disponibila. In felul acesta va contribui la analiza si filtrarea imensului volum de date captate prin intermediul radiotelescoapelor.
   Ori, in conditiile in care primeste si bani si capacitate de calcul de la public SETI este dator o data in plus sa anunte o eventuala descoperire. Sigur o va face?

SETI ofera periodic date despre semnalele care este posibil sa insemne "ceva". Insa nu e deloc limpede cita libertate va mai avea SETI sa informeze opinia publica atunci cind va avea un mesaj in adevaratul sens al cuvintului, verificat si fara nici un echivoc.

Oamenii sint una, sistemul e cu totul alta
   Sa fim bine intelesi. Nu ne propunem aici sa aruncam o umbra de indoiala asupra savantilor care lucreaza la SETI. Departe de noi acest gind! Sint oameni a caror reputatie stiintifica este impresionanta si nu avem absolut nici un indiciu care sa sugereze ca onorabilitatea lor lasa de dorit. Daca l-am avea, am fi primi care l-ar da publicitatii.
   Vrem sa subliniem doar ca miza detectarii unui semnal extraterestru este imensa. Judecind dupa indelungile eforturi de musamalizare a atitor si atitor incidente de tip OZN (cititi Arhiva MISTERIUM), in eventualitatea in care SETI chiar intercepteaza ceva, oamenii vor conta mai putin. Ei pot fi amenintati, sanajati si - daca situatia o impune - redusi tacerea. Mai mult decit oamenii va conta sistemul.
   Nu are nici un rost sa ne amagim: daca guvernul SUA sau serviciile secrete nu doresc ca o asemenea interceptare sa devina publica, atunci asa va fi. Ca informatiile mai si transpira, sint de acord. Insa de cele mai multe ori acest lucru se intimpla atunci cind cineva din sferele puterii are vreun interes in aceasta directie. Si cu aceasta, vrind-nevrind, am ajuns la politica.

continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME