Rapirile - o problema controversata (pag 2/6)

Desi greu digerabila, problema rapirilor exista si nu poate fi ignorata.

Din ce in ce mai multe cazuri
   Spuneam ca ce impresioneaza la acest fenomen este amploarea sa. Astfel, daca in urma cu 30 de ani rapirile aveau un caracter sporadic, in prezent, cel putin pe teritoriul Statelor Unite, persoanele care pretind ca au fost rapite de catre extraterestri se numara cu sutele anual. Statistic, este o adevarata explozie. Conform unei opinii a lui Jacques Valée, exprimata cu aproape zece ani in urma, "un catalog complet de intilniri apropiate ar cuprinde intre 5.000 si 10.000 de rapoarte, in functie de criteriul utilizat. Numarul total al cazurilor neexplicate inregistrate in intreaga lume depaseste 100.000" (Jacques Vallee, "Confruntari", editura Valdo, colectia Zona, Bucuresti 1994). Tot el vine cu precizarea ca "pe baza sondajelor de opinie, sintem aproape siguri ca doar un martor din zece prezinta un raport". Asadar, cu toata prudenta in estimari din tot ramin 10.000 de cazuri de intilniri apropiate credibile, intre care se numara si rapirile.
   Dar, dincolo de statisticile care cauta sa ofere o imagine a dimensiunilor fenomenului, fenomenul in sine este extrem de controversat. De altfel, se impune sa aratam faptul ca o buna parte dintre ufologi se indoiesc de realitatea lui. Motivele nu sint putine si nu tin numai animozitatile sau intepaturile reciproce, care caracterizeaza mediile cercetatorilor din domeniu.

Atentie la documentare
   Discutiile incep la de sursele de informare, surse care ii deruteaza serios pe cei neobisnuiti cu filtrarea atenta a unei cazuistici de-a dreptul stufoase. In incercarea de a aduna date cu privire la acest subiect, un cititor avizat va evita ziarele de scandal si chiar multe dintre revistele pretinse a fi "de specialitate". Sursele cu cea mai mare credibilitate o constituie organizatiile de studiu al fenomenului OZN, prin buletinele lor informative, cu o aparitie mai mult sau mai putin regulata, editate clasic, pe suport de hirtie, sau difuzate prin Internet. Si dintre acestea, vor fi selectate numai cele care au in componenta lor oameni de stiinta, scriitori de prestigiu, fosti militari, juristi - in general persoane pentru care cariera si buna reputatie au o importanta covirsitoare.
   Dar chiar si atunci cind un cercetator are ocazia sa intervieveze personal o victima a unei rapiri, lucrurile tot nu sint simple. Mereu se pune intrebarea daca pretinsul "rapit" nu cumva este un amator de publicitate gratuita. Si pentru a nu lasa nelamurit acest aspect, haideti sa luam in discutie profilul unui astfel de personaj.

Traseul unor mincinosi
   De la bun inceput, este demn de precizat ca amatorii de publicitate gratuita, susceptibili de a minti cu nerusinare ca au fost rapiti de extraterestrii, se opresc de obicei la presa. Aceasta cu atit mai mult cu cit, uneori, un ziar de scandal poate plati o suma oarecare unui astfel de personaj, daca accepta sa ii fie publicata fotografia si citeva declaratii mai interesante. Iar cu aceasta, daca nu este cautat de alte publicatii, de vreun post de radio sau de vreo televiziune locala, aventura amatorului de publicitate ieftina si de cistig imediat ia, de obicei, sfirsit. El nu are ce cauta la o organizatie de cercetare a fenomenului OZN. Nu are nimic de cistigat, daca accepta testul detectorului de minciuni sau o serie de investigatii medicale amanuntite, din simplul motiv ca risca sa fie dovedit ca mincinos.
   Despre sedintele de hipnoza regresiva nici nu poate se mai discuta, stiut fiind ca fie si efectuate in cu totul alte scopuri, terapeutice de plida, majoritatea subiectilor le accepta cu greu. In consecinta, dupa ce isi incaseaza cecul de la redactia publicatiei de scandal, mincinosul nostru este constient ca are tot interesul sa dispara putin.

>> continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME