Capcana pentru monstrul din lac

Pe malurile lacului Seljord din Norvegia a poposit la inceputul lunii august o echipa intrenationala de cercetatori, alcatuita din 12 membri. Obiectivul lor este acela de a captura un monstru despre care se spune ca ar trai aici. Conducatorul proiectului numit GUST 2000 este exploratorul suedez Jan Sundberg, cunoscut printre criptozoologi prin faptul ca urmareste serpi gigantici de doua decenii.

Asa se prezinta capcana cu ajutorul careia cercetatorii spera sa scoata la suprafata un pui de sarpe urias.

O poveste veche de peste doua secole
  
Povestea monstrului care s-ar ascunde in apele reci ale lacului Seljord nu dateaza de ieri-alaltaieri. Primele semnalari ale unei creaturi uriase, numite de catre localnici Selma, au respectabila vechime de 250 de ani. Prin urmare nu poate fi suspectata o inventie de data recenta a autoritatilor locale, menita sa revigoreze turismul. Interesant de precizat acest lucru, deoarece inflatia de lacuri ce ar adaposti monstri, mai ales in Statele Unite, permit si asemenea presupuneri din partea unor avizati.
  
Revenind la sarpele urias din Seljord, acesta a fost semnalat de peste o suta de ori, incepind cu anul 1750. A fost numit Selma si, de cele ma multe ori, descrierile sugereaza ca ar avea ochii negri si un cap asemanator cu al unui cal. Martorii spun ca ar avea o lungime de aproximativ 50 de metri, adica cu mult peste cei 15 metri ai unei anaconde capturate in Venezuela - cel mai mare sarpe prins pina acum.
  
O parte dintre locuitorii din Seljordsvatnet, localitate situata pe malul lacului, nu cred in legenda sarpelui urias. Altii declara ca l-au vazut fie ei insisi fie persoane apropiate in care au mare incredere si, ca atare, sint convinsi de existenta acestuia.

308sarpe1.jpg (8865 bytes)

In 1998, o adevarata flotila a brazdat vreme de citeva zile suprafata lacului Seljord, in cautarea legendarului monstru. Daca exista, acesta nu s-a aratat.

La vinatoarea de monstri
  
In urma evaluarii datelor disponibile, cercetatorii au considerat ca o tentativa de a captura creatura din lac este justificata. Ei nu sint deloc descurajati de esecul expeditiei desfasurate in 1998. In opinia lor, nici nu ar fi avut prea multe sanse, in absenta unui echipament stiintific adecvat. Cu zeci de ambarcatiuni zgomotoase pe suprafata lacului si cu citeva camare de luat vederi era putin probabil sa obtina vreun rezultat.
  
Echipa GUST 2000 a venit inarmata cu tot ce trebuie: sonar, microfoane subacvatice si camere de luat vederi submarine. Insa piesa de forta din arsenalul lor o reprezinta o capcana proiectata special pentru a prinde enigmatica fiinta de sub ape. Asa cum de altfel si recunoaste Jan Sundberg, conducatorul expeditiei, este o incercare indrazneata, dar - crede el - merita facuta. In eventualitatea in care vor prinde ceva, doi biologi marini sint gata sa vina imediat pentru a preleva mostre de tesut in vederea determinarii ADN-ului misterioasei creaturi.
  
Capcana are forma unui tub, realizat din plasa. Pentru a-si pastra forma la adincimea de 60 de metri, unde urmeaza sa fie scufundata, din loc in loc de-a lungul "tubului" au fost montate inele, menite sa isi pastreze forma cilindrica, in care se spera sa intre un pui al sarpelui urias. "Incercam sa prindem un pui, deoarece credem ca aici trebuie sa se afle o intreaga familie", a aratat Jan Sundberg.
  
Teoria familiei de serpi uriasi este acceptata si de alti criptozoologi, deoarece astfel s-ar justifica si vechimea legendei, caci altfel este greu de presupus ca un exemplar unic ar fi trait 250 de ani.





Sperante exista
   Increderea cercetatorilor este alimentata de o inregistrare pe care au realizat-o anul trecut cu ajutorul microfoanelor subacvatice. Dupa cum arata Jan Sundberg era ceva intre "zgomotul pe care il face un cal fornaind si cel scos de un porc care maninca". Expertii in hidrofonie de la Institutul Oceanografic din Bergen au catalogat zgomotul drept "un sunet necunoscut al unui mamifer".
   Oricum, daca vor fi lipsiti de sansa anul acesta, ei sint gata sa revina in 2001, dar nu mai devreme de octombrie. Pina atunci vor face doua expeditii in Scotia, in cautarea lui Nessie, unde spera sa poata lua cu ei capcana pregatita acum pentru Selma.
 

Nici o legatura cu Nessie
   Intrebati daca Selma este cumva vreo ruda a legenderului Nessie din batrina Scotie, cercetatorii veniti la fata locului au precizat ca este putin probabil. Dupa toate aparentele, fiinta din Loch Ness este asemanatoare mai curind cu un dinozaur acvatic, in vreme ce la Seljord pare sa fie vorba despre un sarpe marin. A fost avansata si ipoteza unei anghile uriase, precum si cea a unui piton urias. Insa nici una dintre aceste doua variante nu a fost destul de convingatoare, majoritatea expertilor pronuntindu-se in favoarea unui sarpe preistoric, in fond o fosila vie, care a gasit la Seljord conditiile pentru a se perpetua pina in prezent.
  
In ceea ce ii priveste pe sceptici, acestia presupun ca "sarpele" ar fi in realitate un curent subacvatic de apa intunecata, care se formeaza periodic. Ipoteza merita luata in considerare, dar numai pentru a explica observatiile realizate de pe dealurile din apropiere, cind martorii au pretins ca au vazut "ceva sinuos si negru" pe fundul apei.
  
Rapoartele localnicilor si ale turistilor indicind iesiri ale suprafata ale sarpelui ramin in schimb neexplicate. Ori tocmai faptul acesta da sperante echipei GUST 2000. Cercetatorii spera macar intr-o observatie concludenta, gratie aparaturii de care dispun, daca nu cumva vor avea sansa unei capturi de mare rasunet. Pentru mai multa siguranta, o a doua echipa a fost deja amplasata pe dealurile de pe malul lacului, de unde filmeaza si-lumina, pentru eventualitatea in care Selma va iesi la suprafata.

(SURSA: CNN).

STIRI pe aceeasi tema - Calmarul urias exista!
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME