OZN-urile sint privite cu alti ochi

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Terminologia ziarelor americane
   Presa relateaza despre OZN-uri de peste o jumatate de secol, modul de a scrie ele raminind vreme indelungata tributar acelorasi idei preconcepute. Presa "serioasa" s-a ferit sa atinga subiectul sau, daca l-a abordat, a facut-o fie cu nemarginita prudenta, fie in mod ironic. Dar, in ultimii ani, asa cum vom demonstra mai departe, s-a produs o mutatie radicala.
  
Sa luam de pilda modul in care presa americana s-a referit de-a lungul timpului la persoanele interesate de OZN-uri. Acum 50 de ani, erau numiti cu totii, la gramada, "UFO fans" - adica fani ai OZN-urilor. Nu era un apelativ tocmai magulitor, intelesul sau fiind acela de oameni care cred cu o usurinta suspecta niste zvonuri cam bizare. Cu vremea, lucrurile s-au nuantat si a aparut termenul nou de "UFO investigator", el desemnind o persoana care investigheaza cu onestitate fenomenul OZN. Presa intelesese ca nu oricine vorbeste despre obiecte aeriene ce nu au putut fi identificate e credul. Implicit, s-a admis ca fenomenul este unul serios si ca merita a fi studiat. A fost momentul in care s-a consacrat si sintagma "field of UFO research", sau "cimpul cercetarii OZN". Era etapa in care inxeplicabilul nu mai era negat, ci se cerea a fi studiat.
   In prezent se utilizeaza tot mai des termenul de "UFO believers", cu sensul de oameni care cred ca fenomenul OZN - cu orice s-ar ascunde in spatele sau - este unul real. Pe de alta parte, "UFO fans" apare tot mai rar in paginile ziarelor. Expresia a capatat o conotatie clar peiorativa, fiind utilizata cu multa prudenta si numai acolo unde chiar este cazul. In plus, la ora actuala se considera ca un reporter greseste daca numeste "fan OZN" un martor al unei aparitii OZN. Nu, cel putin pina la proba contrarie, el este martor si nimic mai mult!

Politici editoriale in schimbare
   Nu numai terminologia referitoare la manifestarile OZN a suferit o mutatie in presa americana, ci si politica editoriala legata de acest subiect. In trecut, ziarele considerate serioase evitau sa pubice stiri despre OZN-uri. Celebra exceptie din 1947, cind pe prima pagina s-a vorbit despre discul metalic prabusit la Roswell are o justificare solida: ziaristii aveau un comunicat oficial al Armatei. Faptul ca el a fost ulterior retras si urmat de altul, cosmetizat, e o alta poveste.
  
Dupa multi ani de stinghereala, in care au lipsit cu desavirsire sau au fost inlocuite cu comentarii ironice, articolele legate de OZN-uri si-au facut loc in ultimele pagini, in cadrul rubricilor din categoria "Diverse". Scurte si pline de rezerve, ele erau semnate doar cu initiale. Ziaristii care au cules astfel de stiri se fereau sa isi asocieze numele cu un fenomen imposibil de explicat, dar care nu putea fi ingorat la nesfirsit.
  
Mai nou, despre un OZN-urile semnalate se scrie in paginile de stiri locale. Migratia acestor stiri pina aici a durat citeva decenii si spune multe despre modul in care este perceput acum fenomenul. In prezent nu mai surpinde pe nimeni faptul ca marile ziare si-au gasit colaboratori specializati, care, in calitatea lor de fini cunoscatori ai problemei, sint invitati sa analizeze o aparitie OZN sau o carte de ufologie.

Relatari altadata de neconceput
   Probabil insa ca mutatia cea mai interesanta o reprezinta modul de abordare a stirilor despre OZN-uri. E semnificativ faptul ca o astfel de stire redactata acum la Washington Post sau la USA Today este construita in conformitate cu toate regulile meseriei. O relatare despre un obiect discoidal ce a survolat un colt de tara este pusa pe hirtie cu aceeasi rigoare profesionala ca si o relatare despre intilnirea secretarului de stat cu premierul britanic, sa zicem.
  
Sa vorbim insa pe un caz concret. Dupa ce relatase cu citeva zile inainte despre o observatie OZN deasupra statului Illinois, "St. Louis Post-Dispatch" revenea asupra subiectului la 11 ianuarie 2000 cu un articol intitulat "Expertii OZN zboara spre est pentru a lucra cu martorii". Subliniez, nu e o revista dedicata fenomenului OZN, ci un ziar local ca atitea altele. La fel ca si in cazul oricarui alt eveniment de interes local, s-a revenit cu detalii consistente intr-un articol echivalind cu doua pagini si jumatate A4. In contextul de fata, ne intereseaza mai putin evenimentul in sine, cit faptul ca el a fost tratat de ziarul acelei comunitati cu toata rigoarea, lucru de neconceput acum citeva decenii.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME