S-a nascut prima clona umana?
Primul copil despre care se spune ca s-a nascut prin clonare este o fetita. Ea a primit numele Eve si nu are decit mama, fiind o copie genetica in miniatura a acesteia.
Controversata
companie Clonaid a anuntat ca a sosit pe lume prima clona umana. In absenta
unor materiale stiintifice detaliate legate de procedurile urmate, stirea nu
a fost confirmata din surse independente.
Se
stie doar ca este vorba despre o fetita, care s-a nascut joi, prin cezariana,
si a primit numele Eve.
"Cezariana s-a desfasurat foarte bine", a afirmat Brigitte Boisselier,
presedinta societatii pentru clonare umana Clonaid.
Aceasta a promis intr-o conferinta de presa ca va invita experti independenti
sa certifice faptul ca Eve este o clona.
Un pas spre "nemurire"
Brigitte Boisselier anuntind prima clona umana |
Luna trecuta, Brigitte Boisselier, directoarea stiintifica a Clonaid, declarase ca nasterea primei clone umane este iminenta. Dupa o sarcina care a evoluat bine, aceasta nastere a avut loc joi, prin cezariana, intr-un loc pe care Boisselier a refuzat sa il dezvaluie.
Daca evenimentul va fi confirmat dintr-o sursa stiintifica independenta, inseamna ca micuta Eve este primul copil obtinut oficial prin controversata tehnica a clonarii umane. Mama ei, o americanca in virsta de 30 de ani, a donat ADN-ul necesar clonarii, purtind apoi sarcina pina la maturitate. Astfel, biologic vorbind, Eve nu are tata.
Confirmarea ca ne aflam cu adevarat in fata unei clone ar putea veni peste citeva zile, cind un expert independent va preleva probe de singe de la copil si de la mama. Daca analizele vor dovedi ca cele doua sint identice din punct de vedere genetic, atunci inseamna ca vremea clonelor a inceput.
Lucrurile se complica insa si mai mult, datorita implicatiilor religioase. Clonaid, care se pretinde "prima companie de clonare umana", a fost fondata in 1997, de secta raelienilor, un cult ufolatric, care idolatrizeaza OZN-urile si extraterestrii. Raelienii considera ca liderul lor spiritual, Rael, este de origine extraterestra. In viziunea miscarii raeliene, clonarea reprezinta primul pas catre nemurire. Al doilea pas, care urmeaza a fi facut in citeva decenii, ar fi "transferul creierului in clona".
Vremea clonelor
Severino Antinori, un alt sustinator fervent al clonarii oamenilor |
Pina la ora actuala, doar citeva tari permit clonarea umana, insa doar in scopuri terapeutice, nu si pentru a duplica oameni. In ceea ce priveste SUA, doar patru state au interzis explicit clonarea si este mai mult decit evident ca au fost evitate de Clonaid.
Brigitte Boisselier a declarat ca, dupa acest prim succes, Clonaid urmeaza sa deschida mai multe clinici specializate in clonare, cel putin cite una pe fiecare continent. Aici vor putea avea copii cuplurile infertile sau cele de lesbiene. De asemenea, parintii care au pierdut un copil vor putea obtine o copie genetica a acestuia, daca sint in posesia unui fragment de tesut cu ADN intact.
Insa eforturile sectei raelienilor, via Clonaid, care a anuntat ca mai sint asteptate alte patru clone, in urmatoarele saptamini, nu sint singulare. Medicul ginecolog Severino Antinori a anuntat ca a facut progrese serioase, prima sa clona urmind sa se nasca in ianuarie. Un alt medic, Panos Zavos, a facut public faptul ca a intrat si el in cursa pentru clonarea umana.
Acum, dupa ce exista un precedent, comunitatea stiintifica internationala este foarte ingrijorata. Exista temerea ca exemplele oferite de Clonaid si de Severino Antinori ar putea fi urmate si de alte laboratoare.
Un val de proteste
Ian Wilmut, primul om de stiinta care a reusit sa cloneze un mamifer (oaia Dolly) nu este de acord cu clonarea reproductiva. |
Numerosi specialisti in clonarea animalelor, printre care si biologul Rudolf Jaenisch de la Whitehead Institute din Massachusetts, afirma ca tentativele de clonare umana sint nu doar sortite esecului, dar si "iresponsabile" si "respingatoare". Cercetatorul avertizeaza de mult ca tehnica clonarii da gres foarte des la animale si a creat o veritabila "galerie a ororilor": malformatii congenitale, diformitati fizice, deficiente ale sistemului imunitar, imbatrinire prematura etc.
Cele mai multe animale clonate nu supravietuiesc mai mult de citeva zile si prezinta o multime de anormalitati: hipertrofie placentara, pneumonie, deficiente hepatice, obezitate, imbatrinire prematura etc.
Ian Wilmut, creatorul oitei Dolly, primul mamifer clonat, a atras atentia ca rata esecurilor este extrem de ridicata. El a amintit ca abia la cea de-a 276-a tentativa a reusit sa obtina o clona viabila, dar nu si perfecta.
Acum citeva luni, cercetatorul irlandez a anuntat ca Dolly este bolnava si imbatrineste prematur. Referitor la clonarea umana in scopuri reproductive, el a insistat ca nimeni nu ar trebui sa o incerce. Alaturi de el au protestat o multime de alti savanti, care au calificat clonarea umana drept "sordida".
O pozitie
dura fata de acest eveniment au mai avut presedintele Frantei, Jacques Chirac,
si Biserica Ortodoxa Rusa.
30 decembrie 2002
© Florin IORGA - 2000