Cea mai veche dovada a existentei lui Iisus?

O urna funerara descoperita recent in Israel si care dateaza din primul secol al erei noastre s-ar putea dovedi cea mai veche dovada arheologica legata de existenta istorica a lui Iisus Hristos, sustine un savant francez, in paginile editiei de luni a revistei
"Biblical Archeology Review".

"... fratele lui Iisus"

Analizele preliminare arata ca urna funerara cu osemintele "fratelui lui Iisus" a fost realizata in anul 63

Pe aceasta urna funerara (in cazul de fata este vorba de o cutie din calcar in care se tin oasele persoanei decedate) se gaseste o inscriptie in limba aramaica ce spune "Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus".


Savantul francez Andre Lemaire, care lucreaza ca palograf (specialist in inscriptii antice) la École Pratique des Hautes Études din cadrul Universitatii Sorbona din Paris, sustine ca aceasta inscriptie se refera, fara indoiala, la Iisus Hristos. El este de parere ca urna dateaza din anul 63 e.n., adica a fost realziata la numai trei decenii de la crucificarea lui Hristos. In articolul citat se mai arata ca doi savanti guvernamentali israelieni au studiat la microscop suprafata urnei si inscriptia, concluzia lor, facuta publica luna trecuta, fiind ca nu exista nici un motiv care sa infirme faptul ca ea ar data din secolul I e.n.


Proprietarul urnei, care a insistat sa ramina anonim, a cumparat obiectul in urma cu 15 ani dintr-un magazin arab de antichitati din Ierusalim al carui proprietar sustinea ca fusese dezgropata mai la sud de Muntele Maslinelor. El nu si-a dat niciodata seama de importanta obiectului, pina cind Lemaire a examinat urna, in primavara acestui an.

Care Iisus?

Reverendul Joseph Fitzmyer, un profesor de la Universitatea Catolica ce a studiat fotografiile urnei, este de acord ca inscriptia "se potriveste perfect" cu alte mostre de scriere in limba aramaica datind din primul secol al erei noastre si crede ca aparitia in aceeasi inscriptie a acestor trei nume este "izbitoare".


Se asteapta un documentar
Discovery Channel a anuntat ca va realiza un program special ce urmeaza sa fie difuzat in primavara urmatoare despre urna funerara a lui Iacob. Acest program va detalia istoria descoperirii acestui obiect ce poarta uluitoarea inscriptie si va prezenta declaratii ale expertilor care au realizat testele pentru autentificarea artefactului.

"Exista o mare problema insa", atrage atentia reverendul Fitzmeyer. "Spuneti-mi ca numele Iisus din text se refera exact la Iisus din Nazaret si nu la altul".
In schimb, Lemaire sustine ca stilul inscriptiei si faptul ca evreii au folosit urnele pentru oseminte numai intre anii 20 i.e.n. si 70 e.n. rerpezinta argumente suficiente pentru a plasa realizarea inscriptiei chiar in perioada in care au trait Iisus si fratele sau, Iacob, acesta din urma fiind episcopul primei biserici crestine din Ierusalim.


Trebuie sa spunem ca atit Iacob si Iosif, cit si Iisus erau nume comune in Israel. Savantul francez s-a ocupat si de aceasta, determinind prin calcule statistice faptul ca numai 20 de barbati cu numele de Iacob, ce au trait atunci la Ierusalim, ar fi putut avea un tata numit Iosif si - in plus! - un frate numit Iisus.


Pe de alta parte, sustine Lemaire, faptul ca atit fratele, cit si tatal sint mentionati pe urna "este neobisnuit". De aceea, acest Iisus al carui nume este inscris pe urna trebuie sa se fi bucurat de o anume faima sau sa fi jucat un anume rol, ceea ce, spune Lemaire, te duce cu gindul la Iisus din Nazaret si la nimeni altul.

Urna a fost avariata
Artefactul, vechi de 2.000 de ani, a fost avariat, transmite CNN. Stricaciunile s-au produs in timpul transportului din Israel in Canada, unde urma sa ajunga la Royal Ontario Museum. Urna a ajuns in Canada cu "fisuri importante", dar este inca intreaga, a precizat Marilynne Friedman, purtator de cuvint al Muzeului Regal din Ontario. Aceasta urna funerara, datata de experti in 63 d.H., promite sa fie una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima perioada. Ea a ajuns in Canada pentru o perioada de patru luni, in care urmeaza sa fie supusa unor analize minutioase.

Kyle McCarter, un arheolog de la Universitatea Johns Hopkins, sustine insa ca este posibil ca numele fratelui sa fie trecut in inscriptie fiindca fie acesta s-ar fi ingrijit de inhumarea lui Iacob, fie Iacob ar fi fost ingropat in cavoul lui.

"O dovada mult prea perfecta"

Bineinteles, nu toata lumea este de acord cu Lemaire. Acesta a fost atacat de Robert Eisenman de la California State University care sustine ca, din punct de vedere istoric, existenta lui Iisus este "foarte nesigura". Eisenman considera ca urna lui Lemaire este o descoperire "mult prea potrivita, mult prea perfecta".
Editorul revistei "Biblical Archaeology Review", Hershel Shanks, a declarat ca replicile din partea scepticilor erau de asteptat. "O descoperire atit de uluitoare nu poate decit sa ridice intrebari cu privire la autenticitatea ei". Iar Lemaire, care este de confesiune romano-catolica, a explicat ca judecata sa nu a fost afectata de faptul ca este crestin practicant, sustinind ca el a studiat inscriptia "ca istoric si cu un ochi foarte critic".

 

Inscriptia care a relansat discutiile despre existenta lui Iisus ca personaj istoric

 

(SURSE: Salon.com , Yahoo.com si Ananova ).

18 noiembrie 2002

Alte articole pe teme de mistica si religie - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME