Un robot in maruntaiele marii piramide

Eroul misiunii

NUME: Pyramid Rover
CONSTRUCTOR:
iRobot
BENEFICIAR:
National Geographic
LUNGIME:
30 cm
INALTIME:
12,7 cm
VITEZA:
1,5 metri/minut
COMANDA:
prin cablu optic
INSTRUMENTE:
5 camere video, radar, burghiu, microfoane
PRET:
250.000 de dolari

Incercarea de a dezvalui unul dintre cele mai pasionante mistere ale marii piramide s-a incheiat fara nici un rezultat spectaculos. Robotul conceput special pentru a calatori prin maruntaiele piramidei si-a indeplinit misiunea, dar a dat peste inca o usa de piatra. Nu este un esec, ci dovada ca piramida faraonului Keops isi pastreaza bine secretele.

Secretul marii piramide

Cea mai mare piramida egipteana a fost ridicata de faraonul Kufu, cunoscut in special sub numele de Keops, cum a fost tradus numele sau in greaca. Ca orice piramida, si aceasta indeplineste rolul de mormint faraonic.

Nu face exceptie de la regula, pentru ca sarcofagul sotiei faraonului a fost gasit. In schimb, cel al faraonului nu. S-a presupus ca ar fi fost furat de jefuitori, dar nici varianta in care este bine ascuns pe undeva prin piramida nu poate fi exclusa. Ea este sprijinita si de enigmaticele puturi care strabat piramida.

Teaseul urmat de Pyramid Rover in interiorul piramidei

De cind au fost descoperite, din 1872, puturile marii piramide i-au pus in mare incurcatura pe arheologi. Cea mai agreata ipoteza este aceea ca ele au fost create pentru a lasa cale libera sufletului faraonului catre lumea de dincolo, dupa cum sustine egiptologul Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt. Or, in conditiile in care sarcofagul faraonului nu a fost gasit, ar trebui ca unul dintre puturi sa conduca in incaperea secreta in care se crede ca este depus.

Explorarile de pina acum doi ani au aratat ca aceasta ar trebui cautata la capatul putului inferior din latura nordica. Acolo a fost trimis Pyramid Rover.

Misiune indeplinita, dezvaluiri aminate

Din punct de vedere tehnic, totul a decurs perfect. Calatoria lui Pyramid Rover in susul putului ce porneste din Camera Reginei a fost retransmisa in direct de posturile de televiziune National Geographic, Fox News si Sky News. Milioanele de telespectatori au rasuflat usurati cind, dupa 52 de metri, micul dar puternicul robot a trecut cu bine de pragul inalt de 8 cm. Dupa alti 13 metri, in care a tirit dupa el cabluri in greutate totala de 180 kg, tenacele robot a ajuns in fine la capatul culoarului ingust, astupat de o piatra. "Dincolo de aceasta putea fi orice", a declarat Zahi Hawass.

Dar Pyramid Rover nu a vazut absolut nimic deosebit.

Operatorii sai, care il telecomandau din Camera Reginei, unde isi stabilisera cartierul general, i-au cerut sa se uite prin gaura minuscula pe care o perforase cu ajutorul unui burghiu. Pe aici, robotul a introdus o camera de luat vederi miniaturala, cu fibre optice.

Cind toata lumea isi tinea respiratia, pe ecrane a aparut o alta usa. Practic, a fost descoperita inca o "cavitate secreta", adinca de 45 cm si astupata. "Este posibil sa fie o noua usa", spune Zahi Hawass.

In spatele usii perforate de Pyramid Rover, se mai afla inca una

"Acolo este ascuns ceva important"

In mod clar, nu este un esec, dar este o mare dezamagire. Egiptologii credeau ca dincolo de usa dupa care au aruncat o privire gratie lui Pyramid Rover s-ar putea afla statui, papirusuri pretioase sau chiar sarcofagul lui Keops.

Faptul ca putul este blocat de ceea ce pare a fi o a doua usa nu face decit sa ii provoace si mai mult pe arheologi. Conform celor declarate de Zahi Hawass, explorarile nu se vor opri aici, dar va trebui sa avem radare. Vor fi necesare cel putin sase luni numai pentru intocmirea unui nou plan de actiune.

Pentru a merge mai departe, trebuie inlaturata prima usa, pe care Pyramid Rover doar a perforat-o. Dar operatiunea se anunta a fi delicata si nu este sigur ca va putea fi dusa la bun sfirsit de acelasi robot. In caz ca nu, atunci vor fi necesare alte fonduri. Reamintim, Pyramid Rover a costat 250.000 de dolari.

Apoi, nu se stie inca daca spargerea primei usi nu va afecta cumva starea putului. Asadar, sint o multime de probleme, a caror rezolvare necesita timp si bani. Insa miza este mare: este vorba despre secretul marii piramide. "Acolo este ascuns ceva important", crede Zahi Hawass.

Inca o dezamagire

Dar noaptea de 16 spre 17 septembrie a mai adus o dezamagire. Tot in direct, a fost deschis cel mai vechi sarcofag sigilat, construit acum 4.500 de ani si descoperit in iunie a.c. Se spera ca inauntru este o mumie, caz in care ar fi fost cea mai veche mumie egipteana. Dar nu a fost sa fie. S-au gasit oseminte care au apartinut unui inalt functionar egiptean, identificat de egiptiologi drept "primarul satului de muncitori la piramide".

 

(SURSE: National Geographic , Yahoo.com ) .

03 noiembrie 2002

ARTICOLE pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME