Mothman - legenda si filmul (pag 5/5)
Teoria pasarii mutante
John A. Keel, unul dintre cei mai activi cercetatori ai fenomenelor enigmatice din Statele Unite, l-a inclus pe Omul-molie, inca din 1982, in galeria de orori a fiintelor mutante pe care le-a creat poluarea mediului. El a argumentat aceasta teorie in cartea sa "Mutanti stranii. De la Mothman, la ciinii-demoni si la pisicile-fantoma". |
Una dintre numeroasele tentative de a explica aparitiile Omului-molie face trimitere la istoria locului in care a aparut prima oara si unde a fost semnalat cel mai des, anume in apropierea orasului Pleasant Point. La inceputul anilor 1900, o zona din apropierea acestei localitati a fost declarata rezervatie naturala, inaugurindu-se astfel un adevarat sanctuar al pasarilor. In timpul celui de al doilea razboi mondial insa, o parte a rezervatiei a fost transformata in depozit de munitii. Insa armata a vindut apoi terenul unei companii de produse chimice. In fine, zona a fost transformata in cele din urma in parc de distractii.
Dupa unii autori, exista suficiente date pentru a banui ca s-a intimplat ceva dubios pe acolo. In opinia lor, nu este exclus ca una dintre pasarile din rezervatie sa fi avut de suferit de pe urma substantelor chimice depozitate acolo. Nu ar fi pentru prima oara cind poluarea chimica se afla la originea unor mutatii, sustin adeptii acestei ipoteze, oferind exemplul broastelor mutante semnalate in mai multe zone din Statele Unite.
Insa o asemenea teorie are si lipsurile ei. Pe de o parte, Mothman nu a fost semnalat exclusiv in aceasta zona. Aparitiile sale au fost inregistrate pe teritoriul intregii Americi, dar si in Europa sau Asia. Pe de alta parte, geneticienii atrag atentia ca probabilitatea ca o mutatie majora sa se transmita generatiilor urmatoare este destul de redusa. Prin urmare, daca a fost o mutatie, atunci aceasta a determinat aparitia unei noi specii, ceea ce ar explica aparitia misterioasei creaturi si pe alte continente.
Nu trebuie uitat insa ca este foarte posibil ca exemplarele semnalate sa aibe dimensiuni mai mici decit cele raportate de martori. Sub efectul groazei pe care o provoaca, este de asteptat ca dimensiunile sale sa fi fost exagerate. Este situatia tipica a relatarilor despre intilniri cu ursul prin padure; foarte frecvent, ursul a fost descris ca fiind mult mai are decit era in realitate.
Pentru a trece insa dincolo de speculatii, avem de asteptat pina cind va fi capturat primul exemplar.
pagina anterioara | prima pagina
© Florin IORGA - 2000