Vom gasi extraterestri pina in anul 2027?

Cautarile vietii extraterestre au intrat intr-o noua faza. Pe de o parte, lucrurile par sa se precipite, pe de alta parte, perspectivele unei descoperiri majore devin mai palide. Avansul tehnologic dobindit in ultimii ani ii face pe multi sa fie tot mai entuziasti. Insa acelasi avans tehnologic permite si o mai buna evaluare a sanselor de a intilni viata inteligenta prin alte parti decit pe Terra. Asadar, o analiza a ultimelor informatii din domeniu este binevenita pentru o mai buna evaluare a situatiei.

Seth Shostak este convins ca vom intercepta comunicatii extraterestre in urmatorii 25 de ani.

Optimism la SETI

Teoretic, chiar si miine se poate detecta, intr-un fel sau altul, viata extraterestra inteligenta. Practic insa, un asemenea eveniment poate intirzia si un secol sau chiar mai mult. Totusi, unii cercetatori sint optimisti. Seth Shostak, astronom la Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI), de pilda, este increzator in capacitatea actuala a oamenilor de stiinta de a verifica milioane de sisteme solare, necunoscute pina de curind. "Putem gasi puncte interesante chiar in apropierea noastra", a afirmat el intr-un interviu acordat agentiei Reuters pe16 iulie 2002, citat de Wired.com. Prezent in Australia, la o conferinta despre viata extraterestra, el a declarat ca este convins ca in spatiu exista viata extraterestra. Sansele de a o detecta vor fi sensibil mai mari, incepind din 2005, cind va fi operationala Allen Telescope Array, o retea de 350 de radiotelescoape, despre care am vorbit saptamina trecuta (vezi articolul).

Daca, pina la ora actuala, au fost ascultate 500 dintre cele 1.000 de tinte stelare, numarul lor va putea creste la 100.000 sau mai mult, dupa intrarea in functiune a retelei Allen. Pe acest amanunt se bazeaza Shostak atunci cind afirma ca "ar trebui sa descoperim ceva in urmatorii 25 de ani".

Acest punct de vedere este sustinut indirect de Jean Schneider, care a estimat numarul planetelor de pe o raza de 100 de milioane de ani lumina la aproximativ 30 de miliarde (vezi stirea de saptamina trecuta "Inca o planeta extrasolara").

Pina acum, ascultarile SETI, efectiate cu ajutorul radiotelescopului Arecibo nu au adus

"Sanse minime"

Este Seth Shostak prea increzator? Adica vom intercepta transmisii radio extraterestre pina in 2027? In anii '70 se credea ca, pina in 2000, vom avea un contact oficial cu o civilizatie extraterestra. Desigur, aceasta nu inseamna ca nu exista sanse ca previziunea lui Shostak sa fie corecta. Exista insa alte voci, care prezinta situatia in alte culori. Peter Ward si Donald Brownee au scris acum doi ani o carte ("Rare Earth"), in care se aratau mult mai reticenti. Cei doi savanti sint de acord ca exista viata si pe alte planete, insa formele de viata complexe trebuie sa fie extrem de rare. Cu alte cuvinte, Terra este o exceptie nu din punctul de vedere al aparitiei vietii, ci din punctul de vedere al evolutiei sale in forme superioare. Ei considera ca ne putem astepta sa descoperim viata sub forma de organisme unicelulare sau de bacterii, dar este putin probabil sa dam peste plante sau animale. Cit despre formele de viata inteligente, cei doi sint de parere ca sint extrem de rare in Univers, deci atit de indepartate incit sint, practic, izolate.

O mica problema: OZN-urile

Toata dezbaterea aceasta cu privire la probabilitatea de a descoperi viata extraterestra este foarte captivanta, mai ales ca semnalele sint contradictorii. Totusi, pentru cine nu se lasa furat de poveste, ceva suna fals.
Fonduri impresionante si o cantitate masiva de inteligenta sint concentrate pentru a vedea ce si cum este posibil sa existe la distante masurate in ani lumina. Evident, este laudabila initiativa SETI, ca organizatie particulara, de a asculta spatiul, mai ales dupa ce, in 1993, Congresul SUA a taiat finantarea NASA pentru aceasta activitate, pe motiv ca sint bani aruncati pe geam. Programul de detectare a planetelor extrasolare, derulat de Carnegie Institution Planet Search Program, este si el laudabil.
Ramine insa o mica problema: chiar aici, in curtea noastra, la noi pe planeta continua sa ploua cu observatii OZN. Ciudat sau nu, oamenii nu s-au plictisit sa semnaleze chestii ciudate pe cer, de parca ar fi o moda care nu mai trece. Sa amintim aici si despre inregistrarile radar. Ca sa scoatem din discutie elementul uman.

Se teme cineva de o descoperire majora?

Probabil ca era mai interesant ca macar o parte din resursele consumate pe cercetari la mare departare sa fi fost orientate pentru a lamuri. O data pentru totdeauna, ce se intimpla in spatele fenomenului OZN. Exista indicii serioase care incurajeaza ipoteza ca OZN-urile ar fi nave extraterestre. Probabil ca era mai simplu si, totodata, mai ieftin sa fi descifrat fenomenul OZN. Se vede insa ca este mai comod sa ciulesti urechile la ce se intimpla la distante de zeci si sute de ani lumina decit sa casti bine ochii la ce iti trece pe deasupra capului. Dar ce mai conteaza, daca pentru asa ceva se gasesc sponsori generosi? Ramine de sperat ca opinia publica va fi informata atunci cind in difuzoarele SETI se va auzi ceva inteligent.

Pe Internet, la adresa http://www.space.com/scienceastronomy/rare_earth_1_020715.html are loc o dezbatere pe marginea vietii extraterestre, la care participa reputati oameni de stiinta

21 iulie 2002

Alte articole referitoare la - OZN

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME