Stafiile, poveste veche

Aparitiile fantomatice rerpezinta un subiect fascinant, mai ales acum, cand febra Halloween-ului nu a apucat sa se stinga. Fideli promisiunii facute in editia de ieri, va prezentam azi o scurta trecere in revista a ipotezelor legate de fantome.

Fantomele, poveste veche

Fantomele nu sunt o inventie de data recenta. Printre cele mai vechi relatari istorice se numara si cele venite din lumea romana. De exemplu, istoricul Suetonius povesteste ca, dupa ce a fost asasinat pentru cruzimea sa, Caligula ar fi revenit ca fantoma si i-a terorizat nopti la rand pe soldatii de garda.
La randul sau, Cicero mentioneaza ca poetul Simonide a gasit pe plaja cadavrul unui naufragiat, pe care l-a ingropat pe cheltuiala sa. La putin timp dupa aceea, lui Simonide i s-a aratat fantoma naufragiatului, care i-a multumit. De asemenea, l-a avertizat sa nu plece intr-o calatorie pe mare, caci corabia ar urma sa se scufunde. Asa s-a si intamplat, ceea ce l-a determinat pe Cicero sa consemneze intamplarea.
Exemplele ar putea continua cu fantomele care au bantuit in Evul Mediu castelele din Franta, ca sa nu mai vorbim despre cele din Scotia, unde au o adevarata traditie.
Sa nu uitam insa ca nici la noi nu lipsesc fantomele. Sub numele de strigoi sau moroi, traditia a retinut numeroase aparitii misterioase, asimilate cu manifestari ale spiritelor.

Intre doua lumi

Se spune ca sunt mai multe situatii in care spiritele celor morti "se intorc". Astfel, s-a incetatenit ideea ca, de cele mai multe ori, o fac pentru a-si manifesta nemultumirea sau pentru a-i avertiza pe cei dragi asupra unui pericol. Mai este retinuta si situatia in care, dintr-un motiv sau altul, drumul lor catre lumea cealalta nu a fost parcurs pana la capat. Nu au ajuns, nici "dincolo", insa nici in lumea celor vii nu se mai afla.
Misticii sunt de parere ca este vorba despre suflete prea legate de cele pamantesti, care nu reusesc sa se impace cu gandul ca au trecut intr-o alta dimensiune, in care nu mai au corp. Dezorientate, ele cauta sa revina si bantuie de o parte si de alta a granitei dintre cele doua lumi, pana isi vor intelege destinul. In fine, dar nu in ultimul rand, se mai vorbeste despre spritele neimpacate, care doresc sa se razbune si nu isi gasesc linistea pana nu repara o nedreptate. In aceste conditii, sunt de inteles obiceiurile prin care se urmareste "imbunarea" spiritelor.

Un fenomen controversat
Dintr-o alta perspectiva, fantomele fac parte din gama de fenomene paranormale reunite, generic, sub numele de aparitii. Parapsihologii le definesc drept "efectul de materializare completa sau partiala a unui subiect viu sau defunct (oameni sau animale), ori a unui obiect". Mai departe, lucrurile se complica, in sensul in care nu toti sunt de acord asupra conditiilor speciale in care poate avea loc o "materializare". Fara a intra prea mult in teorie, sa precizam ca in locurile bantuite masuratorile au detectat modificari ale temperaturii si ale intensitatii campului magnetic. Astfel, vanatorii moderni de fantome si-au pus la punct un intreg arsenal de instrumente cu care sa poata detecta aparitiile fantomatice.
Insa trebuie spus ca nu toti cercetatorii accepta ca fantomele ar exista cu adevarat. Ei le explica fie prin iluzii optice, fie prin halucinatii. Asadar, scepticii sustin ca la mijloc este o problema de perceptie, dublata de una de interpretare, toate acestea avand loc pe fondul unor superstitii inca foarte puternice.

In vartejul ipotezelor

O ipoteza foarte interesanta, care merita a fi citata este cea referitoare la aparitiile repetitive. Aceasta ingora teoriile referitoare la sufletele aflate intre doua lumi si mizeaza pe asa-zise "falii in continuumul spatiu-timp". Astfel, aparitia repetata a unei fantome in acelasi loc s-ar explica prin faptul ca zona respectiva se afla in apropierea unei fisuri a continuumului spatiu-timp, prin care observatorii pot vedea, in anumite imprejurari, scene care au avut loc in trecut. La mijloc ar fi, cu alte cuvinte, nu fantome, ci doar o poarta a timpului, care se intredeschide periodic, din motive care ne scapa.
O alta teorie explica de ce apar cu precadere fantome in situatii traumatizante (crime, sinucideri etc.). Se presupune ca energia emotionala extrem de intensa degajata in imprejurari deosebite se impregneaza, cumva, in zidurile cladirii. Ar fi vorba despre o energie remanenta, energie pe care persoanele dotate cu o sensibilitate sporita sunt capabile sa o perceapa sub forma de imagini sau sunete.
In spiritul acestei teorii, vanatorii de fantome nu alunga, de fapt, pe nimeni, ci efectueaza doar o operatiune de "curatire energetica". Practic, acelasi lucru l-ar face si preotii care sfintesc casele oamenilor, insa prin puterea credintei.

Stafiile sunt urmarite pe Internet

Ati vrea sa vedeti o stafie cu ochii vostri? Pentru aceasta nu este necesar sa mergeti personal prin locuri care si-au castigat reputatia de a fi bantuite. In cateva stfel de locuri s-au montat camere de luat vederi, iar imaginile sunt transmise in direct pe Internet.
Este vorba despre sisteme cunoscute sub numele de "webcams". Daca aveti rabdare sa vinati fantome, cateva dintre "webcam"-urile specializate in urmarirea stafiilor sunt disponibile la urmatoarele adrese:

www.ghostwatcher.com
www.irelandseye.com/ghost/
www.courierpress.com/ghost/
http://www.bbc.co.uk/so/weird/cam_home/
www.caller.com/specials/cams/ghostcam/

Arhiva paranormal

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME