Ruinele de la Machu Picchu sint in pericol?

Citiva cercetatori trag semnalul de alarma: intreg ansamblul de la Machu Picchu este in pericol sa se pabuseasca. Muntele pe care a fost construit acum peste 500 de ani de catre incasi a devenit instabil, sustine o echipa de savanti japonezi.

Japonezii sint de parere ca legendara cetate incasa este in pericol sa o ia la vale

O controversa aprinsa

     Daca geologii care au efectuat masuratori la fata locului nu se inseala, atunci este grav: conform estimarilor lor, in cazul in care nimeni nu face nimic, atunci impresionanta cetate incasa se va prabusi peste aproximativ 10-15 ani.

      Japonezii care dau acest pronostic ingrijorator nu sint niste amatori. Este vorba despre oameni de stiinta de la "Institutul de Cercetare si Prevenire a Dezastrelor", de pe linga Universitatea din Kyoto. Sint experti in geologie si geodezie, care au o experienta deloc neglijabila in cutremure si alunecari de teren.Ori, tocmai de aceea, este greu de inteles de ce autoritatile din Peru nu intentioneaza sa ia nici cea mai mica masura.

     Ricardo Ruiz, directorul Institutului National de Cultura, care administreaza ruinele de la Machi Picchu, e cit se poate de relaxat. "Am mai auzit asta", spune el. In opinia sa, incasii au stiut sa isi faca treaba cum trebuie. Adica au construit pe fundatii sigure.

In unele portiuni ale zidurilor incase au aparut fisuri ingrijoratoare

Nimeni nu face nimic

     Japonezii sint de acord ca fundatiile au fost sigure in urma cu jumatate de mileniu, dar sustin ca "acum, stratul pe care a fost construit Machu Picchu se deplaseaza cu un cetimetru pe luna". In studiul publicat de ei se arata ca stabilitatea ansambului a fost afectata de construirea unui hotel mult prea aproape de ruine. Directorul Ricardo Ruiz pretinde ca japonezii au tras niste concluzii pripite, deoarece au analizat problema pe teren numai trei luni, in loc sa ii consacre 10 - 15 ani.

      In disputa a intervenit si Dr. Frederico Kauffmann, un arheolog bine cotat, care este de parere ca avertismentul dat de echipa japoneza nu ar trebui igonrat. De asemnea, alti arheologi opineaza ca s-ar cuveni macar demararea unui proiect de supraveghere a deplasarii straturilor geologice pe care este amplasat situl incas. Desi acuzate ca nu fac nimic, autoritatile peruane pretind ca adevaratul pericol consta in "alarmismul unora".

      In aceste imprejurari, Dr. Frederico Kauffmann nu s-a ferit sa afirme ca "Institutul National de Cultura actioneaza iresponsabil". Drept argument, el vine cu fotografii ale unor ziduri in care au aparut crapaturi. In opinia lui, "solutia nu consta in a ascunde problema, ci in a te confrunta cu ea, sa vezi daca japonezii au sau nu dreptate".

 

"Orasul Secret" al incasilor
   Machu Picchu, cunoscut multa vreme sub numele de "Orasul Secret", a fost descoperit in 1911, de catre Hiram Bingham. Cercetarile arheologice au aratat ca a fost construit inainte de invazia spaniolilor, in 1532, care au devastat Imperiul Incas, dar nu au aflat de existenta sa. Fortificatiile sint impresionante, incasii fiind niste adevarati experti in taierea si imbinarea extrem de precisa a unor blocuri imense de piatra, unele cintarind pina la opt tone. Exista si acum portiuni ale zidurilor unde este imposibil de introdus virful unui ac intre doua pietre. Tehnicile de constructie ramin o enigma, dupa cum se cunosc foarte putine detalii despre ceremoniile religioase care aveau loc in Templul Soarelui. In prezent, Machu Picchu atrage 700.000 de turisti anual si se estimeaza ca in 2005 numarul acestora va ajunge la un milion.

 

(SURSA: BBC).

ARTICOLE pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME