Chipul de pe Marte este o duna

Povestea celebrului "chip de pe Marte" a cunoscut un declin serios incepind din 1998, cind noi fotografii aratau cu totul altceva decit un chip uman. Iata ca un nou set de fotografii confirma acum verdictul de atunci: niste dune si cam atit.

La 8 aprilie 2001 sonda spatiala Mars Global Surveyor cartografia suprafata planetei Marte, ajungind deasupra regiunii Cydonia. Cliseele acoperind suprafete de cite 2,5 km2 au suprins si zona in care se afla controversatul chip. De data aceasta conditiile de iluminare erau mai bune, fotografiile fiind realizate nu vertical, de deasupra regiunii, ci oblic, sub un unghi de 25 de grade. Cit despre rezolutie, la 1,56 metri pe pixel, aceasta era net superioara celei din 1976, cind Viking a obtinut imagini la 43 de metri pe pixel.

Imaginile obtinute de Mars Global Surveyor au fost suprapuse peste cele din 1998 si, ulterior unor corectii, s-a putut reconstitui imaginea in trei dimensiuni a controversatului chip. Ce a rezultat se poate vedea in imaginea de mai jos.

Reconstituire in 3D a chipului de pe Marte, conform ultimelor fotografii

 

Contrar obiceiurilor sale, NASA s-a multumit sa dea fotografiile publicitatii, fara nici un comentariu, lasind pe privitorul sa le interpreteze. Nu putini au fost cei dezamagiti, mai ales dupa ce au vazut filmul "Mission on Mars", regizat de Brian de Palma.

Imaginile succesive ale chipului de pe Marte, obtinute in 1976, 1998 si 2001.

 


 

(SURSA: NASA).

ARTICOLE pe aceeasi tema - Fata de pe Marte din nou in atentie

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME