CNA vineaza vrajitoare si Ministerul Sanatatii nu bea ceai

Ca si cind n-ar avea altceva mai bun de facut, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cere televiziunilor romanesti sa umble la grilele de programe si sa taie "emisiunile care promoveaza obscurantimul". Aha! Care emisiuni si care obscurantism?

In comunicatul remis presei la 12 iunie 2001, CNA nici macar nu are curajul sa mearga pina la capat si sa numeasca exact emisiunile la care se refera. Conform unui mai vechi obicei al sau, acela de a spune cite ceva, dar niciodata tot, CNA se margineste sa condamne emisiunile care "exalta, de regula, pretinse virtuti si haruri ale unor vrajitoare care vindeca miraculos toate bolile in fata carora medicina si stiinta s-au dovedit ineficiente". Asemenea emisiuni sint calificate de catre CNA drept "forme agresive ale subculturii".

Se pare insa ca miezul problemei nu tine de subcultura, ci de cultura distinsilor membri ai CNA. Nu de alta, dar daca tot invoca "medicina si stiinta", atunci este bine de stiut ca reprezentanti de frunte ai medicinei si stiintei au admis validitatea unor procedee terapeutice neconventionale. Ne place sau nu, exista oameni cu un cimp bioenergetic suficient de puternic si de bine controlat, care pot vindeca unele afectiuni. Mai mult, in Romania exista medici care lucreaza in cabinetele lor cu bioenergoterapeuti atestati de catre onor Ministerul Sanatatii.

Care Minister, sa o spunem si pe asta, mai nou o ia si el razna, cu intentia de a bloca - tineti-va bine! - vinzarile de ceaiuri din plante medicinale. Motivul, mai mult decit straveziu, este acela ca orice medicament trebuie avizat de catre Ministerul Sanatatii inainte de a putea fi comercializat. Prin urmare si ceaiurile ar trebui avizate, pentru ca au si ele o actiune terapeutica.

Care va sa zica, musetelul nu are autorizatie, deci nu e bun. In logica Ministerului Sanatatii, in loc sa elimini pietrele de la rinichi cu ceaiuri fara patalama, dar verificate de generatii, este mai bine sa te operezi si apoi sa iei medicamente cu pumnul. La fel, ceaiul de tei nu este un calmant cu acte in regula, deci sint de preferat hapurile care te calmeaza, nimic de zis, dar iti macina ficatul. Pe de alta parte, CNA-ul descurajeaza un suferind de o migrena rebela sa urmeze un tratament bioenergetic de reechilibrare. Nu conteaza ca migrena nu cedeaza de ani de zile la nici un tratament, chestia aceea cu bioenergia este o practica "obscurantista". Si exemplele pot continua.

Asadar CNA si Ministerul Sanatatii vor sa induca ideea ca terapiile alternative nu sint deloc in regula: bioenergia este vrajitorie, iar ceaiurile din piata sint ilegale. Desigur, escorci deghizati in bioenergoterapeuti sau vinzatori de ceaiuri au existat si vor mai exista, trebuie sa o recunoastem. Atita doar ca de escorci se ocupa politia, punctual, in urma unor reclamatii.

In fond, aflarea in treaba a functionarului roman nu surprinde foarte mult. Deci ar trebui, poate, sa trecem cu indulgenta peste excesul de zel de la CNA si de la Ministerul Sanatatii. Pentru a nu exista dubii, sa precizam ca nu punem aici in discutie necesitatea unor reglementari, firesti, in ultima instanta. Totusi, ramine o intrebare: de unde oare ideea unei campanii impotriva terapiilor alternative? Daca nu este limpede, avem o campanie de pe urma careia au de cistigat numai producatorii si distribuitorii de medicamente. Le dorim succes in afaceri.

(SURSA: Monitorul).

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME