Calmar urias in apele Australiei

La un an dupa capturarea unui exemplar in largul Tasmaniei, un nou calmar urias a ajuns pe mesele de studiu ale oamenilor de stiinta. Astfel, a fost inregistrata o dovada suplimentara ca povestile cu monstri marini capabili sa apuce un om cu tentaculele lor puternice nu sint exagerate. Calmarii uriasi exista, noroc ca prefera marile adincimi si nu ies la suprafata decit extrem de rar.

Doua imagini reprezentind calmarul urias capturat in apele Australiei

   Deseori confundat cu caracatita, calmarul poate atinge dimensiuni impresionante. Exemplarul care a intrat recent in plasele unor pescar australieni masoara patru metri si cintareste peste 200 de kilograme, fara tentacule. Impreuna cu acestea, care s-au rupt in navoade, se estimeaza ca ar fi avut o lungime totala de aproape 12 metri.

    Pentru savantii de la Melbourne Museum este o ocazie ideala pentru a efectua noi cercetari asupra unui animal ce provine dintr-un mediu aproape necunoscut.

    Traind la adincimi mai mari de 1500 de metri calmarii uriasi ramin o enigma pentru oamenii de stiinta. O statistica recenta arata ca in ultimii cinci ani s-au prins in plasele pescarilor aproape 40 de exemplare, toate murind in decursul operatiunilor de ridicare la suprafata. Din nefericire, extrem de putini calmari uriasi au ajuns sa fie studiati. Unul dintre motive este ca sint foarte dificil de transportat, apoi se descompun repede si... emana un miros ingrozitor.

    De data aceasta, savantii australieni au avut noroc si spera sa poata realiza citeva teste AND, in ideea de a determina gradul de inrudire cu alte specii. De asemenea, se spera ca va fi gasita o solutie pentru expunerea gigantului capturat intr-una din salile Muzeului din Melbourne.

 

(SURSA: CNN).

Alte articole despre calmari - Calmarul urias exista!
Alte articole despre criptozoologie - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME