Cea mai veche mumie din lume

Contrar asteptarilor, cea mai veche mumie din lume nu provine din Egiptul antic, ci apartine unei civilizatii aproape necunoscute din America de Sud. Conform USA Today, la granita dintre Chile si Peru, a fost descoperita mumia unui copil. Surpriza surprizelor, datarea cu Carbon 14 a aratat ca are o vechime de 7000 de ani, fiind anterioara cu 2000 de ani fata de cele mai veci mumii egiptene.

O tehnica de mumificare originala

Cea mai veche mumie descoperita pina in prezent apartine culturii Chinchorro si dateaza din 5050 i.H.

   Din nisipurile desertului Atacama au fost scoase la iveala sute de mumii neasteptat de bine conservate. Apartinind misterioasei culturi Chinchorro ele sint cele mai vechi mumii descoperite pina in prezent. Exista totusi si mumii cu o vechime de 10.000 de ani, dar corpurile in cauza au fost mumificate ca urmare a unor procese naturale, cum ar fi inghetul sau deshidratarea.
  
Joann Fletcher, egiptolog specializat in studiul mumiilor afirma ca procesul de mumificare utilizat de populatia de pescari Chinchorro este unic. Practic, corpurile sint curatate de carne, iar scheletul este intarit cu bete legate cu fibre vegetale de oase. Organele interne sint inlocuite cu forme din argila si pielea este inlocuita cu piei de leu de mare sau de pelican. La final, corpul este remodelat, uns cu o pasta rezultata dintr-un amestec de grasime cu cenusa si pictat. In unele cazuri au fost descoperite masti si peruci atasate la mumiile astfel obtinute.

Enigme care ramin
  
In lipsa unor date suplimentare despre cultura Chinchorro, ramine neclar scopul mumificarii. Desigur, ipotezele nu lipsesc, insa ele ramin ipoteze si nimic altceva. Ceretatorii au retinut totusi faptul ca unele dintre mumii prezinta mai multe straturi succesive de vopsea, ceea ce tradeaza o preocupare pentru "intretinerea acestora". De aici s-a tras concluzia ca este posibil ca ele sa fi fost expuse public perioade indelungate. Joann Fletcher este de acord cu aceasta teorie, deoarece s-au gasit mumii ce au suferit stricaciuni in zona picioarelor. In opinia, genul acesta de stricaciuni este explicabil daca au fost tinute la verticala, infipte in nisip, posibil pentru a fi venerate.
  
Ceea ce a surprins in mod deosebit a fost numarul impresionant de mumii. Joann Fletcher arata ca nu doar excelentele conditii de conservare au contribuit la acest lucru. In plus, spre deosebire de egipteni, care rezervau mumifierea doar pentru nobili sau faraoni, cultura Chinchorro nu facea nici o discriminare. Orice membru al comunitatii avea dreptul de a fi mumificat, indiferent de virsta, sex sau conditie sociala. Din nefericire, se estimeaza ca sint putine sanse de a afla mai multe detalii despre si obiceiurile acestei misterioase si stravechi populatii.

(SURSA: www.usatoday.com).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME