Rapirile - o problema controversata (pag 6/6)

Iata un tip de intilnire pe care nu e interesant sa ti-o doresti

In postura de cobai umani
   Rerferitor gradul de periculozitate al OZN-urilor din perspectiva rapirilor, se impun citeva precizari. Chiar admitind ca suferintele psihice sau fizice la care sint supuse victimele nu sint chiar atit de mari cum dau de inteles unii autori, nu trebuie uitat un aspect esential, anume ca este vorba despre experiente care au avut loc fara consimtamintul victimelor. Apoi, se uita cu prea mare usurinta investigatiile medicale post-rapire, care certifica exsistenta unor, arsuri, cicatrici si traume psihice.
   In acest context, pare surprinzatoare atitudinea autorilor care expunind o cazuistica bogata, sprijinita pe o documentatie credibila, au totusi tendinta de a oferi rapirilor conotatii pozitive. In acest context, este laudabila atitudinea lui Paolo di Girolamo, care nu evita discutia oarecum jenanta, dar necesara a experientei infricosatoare pe care au suferit-o sotii Vidal si in specia doamna, spusa impotriva vointei sale unor investigatii cu caracter ginecologic ("Extraterestrii au fost aici", Editura Z, colectia Aliens, Bucuresti 1997). Contrariaza in schimb pozitia lui Carl Nagaitis si Philip Mantle ("Rapiri in spatiu", editura Vremea, Bucuresti 1996), care par hotariti sa inventarieze mai curind rapirile "frumoase", in urma carora martorii au capatat informatii despre intentiile generoase ale extraterestrilor, au fost plimbati cu curtoazie printr-un colt sau altul al galaxiei, sau chiar au dobindit capacitatea de a-si vindeca semenii. Nu contestam seriozitatea cu care au fost documentate aceste cazuri, ci semnalam numai lipsa unei preocupari fata de latura mai putin linistitoare a rapirilor.

Regula de aur a autoritatilor: "Fa-te ca problema nu exista"
   De altfel, aceeasi lipsa de preocupare o constatam si din partea autoritatilor, mai ales in Statele Unite, unde se pare ca rapirile sint cele mai numeroase. Probabil mai dezinhibati, americanii sint mai dispusi sa depuna marturie cu privire la experientele traite si sa ceara socoteala guvernului pentru lipsa sa de atitudine fata de aceasta problema, ajungindu-se acum sa se vorbeasca chiar despre un posibil scandal national. Oricum absenta oricarei reactii din partea guvernului si a reprezentantilor alesi alimenteaza teoriile conspirationiste, cu atit mai mult cu cit s-au inregistrat marturii conform carora in timpul rapirilor au fost vazuti oameni in uniforme militare americane. Dar problema conspiratiei este mult prea vasta pentru a fi tratata aici.
   Cert este ca, exceptind o singura conferinta, desfasurata in 1993 la Massachusets Institut of Technology, oficial raprile nu exista. Pentru autoritati ele sint fie inchipuiri, fie o noua legenda urbana, asa cum sustin unii sociologi.
In ciuda exotismului ce le este specific si a tuturor problemelor delicate pe care le ridica, rapirile reprezinta un fenomen a carui amploare si gravitate, chiar si in cele mai optimiste estimari, ar trebui sa constituie un imbold pentru investigarea cit mai serioasa si responsabila a fenomenului OZN.

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME