OZN-uri cu raza medie de actiune in Pakistan

Intre 15 si 17 august, un sir aproape nesfirsit de raporate OZN a sosit din Pakistan. Parea ca acolo, in regiunea Quetta, se petrecuse ceva cu adevarat notabil: sute de oameni din mai multe localitati vazusera acelasi lucru: lumini ciudate ce se deplasau cu o viteza fantastica. In masura in care au fost posibile, investigatiile permit deja conturarea unei ipoteze neasteptate.

Rachete testate la "vedere"
   Dupa o perioada de agitatie in presa locala, cu martori citati, cu opinii ale specialistilor, etc., The Pakistani Daily, citat de Hindu On Line, crede ca a aflat adevarul. Indicind surse neprecizate de la Washington, cotidianul pakistanez de limba engleza da de inteles ca este foarte probabil ca OZN-urile sa fi fost in realitate rachete Ghauri-III.
   Daca asa stau lucrurile, atunci ne aflam in fata unui prim test al acestui tip de rachete, dezvoltate dupa modelul nord coreean Taopo Dong. Zborurile de incercare deasupra regiunii Quetta trebuie sa fi inclus si teste de autodistrugere la mare altitudine, sint de parere citiva experti militari. Astfel s-ar explica si rapoartele indicind divizarea unor lumini in mai multe de dimensiuni mai mici. Din cite se stie aceste rachete ar avea o raza de actiune de 2.880 km, fiind capabile sa transporte incircaturi de pina la 90 Kg.

Armata pakistaneza o scalda
   Zilele trecute, reprezentanti ai armatei pakistaneze au negat ca ar fi testat orice tip de racheta in intervalul amintit in regiunea Quetta. Ultima declaratie in acest sens apartine unui colonel de stat major, care a promis ca "acest caz va fi investigat".
Comentatorii sint insa de parere ca investigarea s-a terminat inca inainte de a fi inceput. Pakistanului, aflat intr-o mai veche disputa teritoriala cu India, ii convine de minune povestea cu OZN-urile care de fapt ar putea fi rachete ale sale si nu are nici un interes sa o clarifice. Deoarece Ghauri-III reprezinta un mijloc ideal de a lovi India adinc in interiorul teritorului sau, Pakistanul nu va recunoaste niciodata ca perfectioneaza asemenea arme, dar nici nu va dori sa convinga pe cineva ca nu le detine. De aceea, "OZN-urile" acestea sint binevenite pentru strategii de la Islamabad.

Un caz simptomatic?
   Chiar daca acest caz poate dezamagi un pasionat al fenomenului OZN, el este unul foarte important, din cel putin doua motive.
   Pe de o parte, este o foarte buna ocazie de a ne reaminti ca OZN-urile nu inseamna altceva decit "obiecte zburatoare neidentificate" si atit. Conform estimarilor, 95 % dintre aceste "obiecte" ajung sa fie identificate. Asta daca vrem sa tinem la rigoare. Daca nu, vom spune ca orice tot ce zboara e nava extraterestra si cu asta am spus adio unei cercetari serioase.
   Pe de alta parte, ceea ce putem numi deja "cazul Pakistan" poate readuce in discutie felul in care militarii exploateaza fenomenul OZN. Cu amendamentul ca exclude a priori orice alta ipoteza decit cea a aparatelor de zbor militare ultrasecrete, o buna analiza a acestei strategii, cu exemple edificatoare, o face Gabriel Constantinescu in "OZN si arta razboiului" (Bucuresti, Editura Teora, 1995).

(SURSA: Hindu On Line).

STIRI pe aceeasi tema - Falsa prabusire in Africa de Sud
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME