COMETA - un raport OZN zguduitor

pagina 1 / 2

vsd.jpg (8250 bytes)

Coperta memorabilei editii speciale a "VSD", care a tratat cazul Raportului COMETA

 

Una dintre ideile preconcepute cu privire la fenomenul OZN ar fi ca acesta constituie o problema luata in serios numai de catre organizatii particulare si numai in Statele Unite. Eroare! "Raportul COMETA", despre care vom vorbi in continuare este un document european extrem de serios. El a reverberat intens peste ocean si a produs o impresie profunda in mediile ufologice de pe intreaga planeta. Dupa cum vom vedea, acest document francez marcheaza o premiera absoluta si merita intreaga atentie.

 

COMETA - un comitet select si, totodata, bizar
   Titlul editiei speciale a revistei VSD, "OZN-urile si Apararea. La ce ne putem astepta?", reia ad-literam titlul raportului intocmit de grupul COMETA. Care grup inseamna COMité d'ETudes Approfondies sau, in traducere, Comitetul de Studii Aprofundate. Dar ce inseamna, de fapt, acest grup?
   Ei bine, numai nume sonore. De pilda, avem un general de aviatie, care a si prefatat raportul. Semnatarul preambulului, André Lebeau, este si el un ex-presedinte al CNES (Centre National des Etudes Spatiales - Centrul National de Studii Spatiale), adica echivalentul francez al NASA. Urmeaza apoi o lunga serie de fosti sau actuali membri ai foarte seriosului "Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale" (Institutul de Inalte Studii pentru Apararea Nationala - IHEDN). Acestora li se mai adauga experti civili sau militari, in special in materie de aviatie si fizica, fiecare cite o somitate in domeniile in care activeaza.
   Pe scurt, avem numai militari de rang inalt si cercetatori stiintifici de prima mina. Cu siguranta, este dificil sa reunesti un asemenea colectiv. Dar si mai dificil de crezut este ca toti acesti oameni s-au reunit din proprie initiativa, in cadul unei asociatii. Caci, din punct de vedere juridic, COMETA nu este altceva decit o asociatie. COMETA este fondata pe exact aceleasi baze juridice (o lege a liberei asocieri datind din 1901) pe care se poate fonda, de pilda, o asociatie a crescatorilor de broaste testoase. Sa ne intelegem, nu este o comisie creata la intiativa unei institutii apartinind statului francez. Ori, a crede ca o asemenea asociatie poate sa se nasca de la sine si, culmea, sa produca un asemenea raport este o copilarie.
   Nici un ofiter, mai ales cu functie, nu se va inscrie din proprie initiativa intr-o asociatie ce studiaza impactul cu o civilizatie extraterestra. Nici un cercetator, mai ales implicat in programe de inarmare, nu isi va risca reputatia de buna voie declarind pe fata ca ONZ-urile nu numai ca exista, dar reprezinta o chestiune grava, ce trebuie studiata cu atentie, pentru a fi luata in calcul la elaborarea strategiilor de aparare. Prin urmare, COMETA este o asociatie privata, dar intemeiata "la ordin", iar raportul pe care l-a ouat este "oficial" prin pozitiile semnatarilor sai, insa "oficios" prin forma juridica in baza careia s-au asociat acestia.
  Reiese de aici ca cine a stat in spatele acestei miscari a decis ca nu este cazul sa implice direct nici o institutie a statului (Ministerul Apararii, Directia de Supraveghere a Teritoriului, CNES, IHEDN, etc.), ci numai persoane. Faptul ca acestea ocupa functii cheie in institutii importante este de natura doar sa ofere asigurari ca raportul este autentic si nicidecum o facatura.

chirac1.jpg (3217 bytes)

Jacques Chirac, presedintele Frantei, a citit Raportul COMETA printre primii.

Un document cu greutate
   Ceea ce particularizeaza "Raportul COMETA" fata alte documente de acelasi gen aparute peste ocean este faptul ca, desi numara printre autori inalte autoritati militare si stiintifice ale Frantei, NU urmareste contestarea fenomenului OZN si, mai ales, NU tinteste scoatearea sa definitiva in afara atentiei opiniei publice. Mai mult, prin argumentele oferite, cititorul este adus in pozitia de a trage singur concluzia ca justificarea cea mai rezonabila pentru OZN-uri ramine ipoteza extraterestra, o ipoteza care se cuvine a fi luata in serios si studiata pina la ultimele consecinte posibile.
   Numai atit si este suficient pentru a intelege ca eticheta de "Senzational" aplicata acestui raport nu ar fi utilizata in mod gratuit. Primul element de senzatie il reprezinta faptul ca a fost conceput de un colectiv de autori pozitii foarte inalte in ierarhia militara si stiintifica din Franta. Apoi, destinatia sa era era cit se poate de selecta: "Raportul COMETA" a ajuns pe biroul presedintelui Frantei, Jacques Chirac, precum si pe cel al primului ministru, Lionel Jospin. Faptul ca documentul a "transpirat" in presa reprezinta un alt aspect, care se cere analizat separat.
   Oricum, semnalul oferit este cit se poate de clar: OZN-urile nu sint nici pe departe o chestiune ce priveste doar o mina de exaltati, ci are o deosebita importanta strategica si politica.

 

continuare

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME