(Urme de) viata pe Marte

Celebrul AH 84001, fragmentul de meteorit care a dovedit ca Marte a gazduit cindva viata

   Meteoritul de origine martiana AH 84001, cel in care au fost descoperite fosile ale unor bacterii si despre care am mai vorbit in aceasta pagina, nu este singura dovada a faptului ca Planeta Rosie a gazduit cindva viata.
    Cel putin aceasta este opinia lui Steven Benner, exprimata de curind in The New Scientist. Si, spun alti comentatori, se pare ca Benner are dreptate. In calitatea sa de chimist si de consultant stiintific al mai multor misiuni de explorare a planetei Marte, el are pozitia cea mai buna pentru a se bucura de credibilitate. In fine, el sustine ca urme de viata - straveche sau chiar actuala - puteau fi gasite inca de acum 25 de ani, cind sonda spatiala Viking a asolizat pe planeta vecina. "Nu s-au folosit cele mai adecvate metode pentru a o detecta", spune el.
    Premisa de la care pleaca ceretatorul american este ca moleculele organice complexe de la suprafata planetei Marte au fost alterate de razele ultraviolete. Insa acest bombardament energetic intens conduce la aparitia unor compusi chimici bine stabiliti. In acelasi spirit vine si declaratia lui Christopher McKay, tot chimist, la unul dintre centrele de cercetare ale NASA din California, care subliniaza ca "problema compusilor organici de pe Marte ramine deschisa". Descoperirea lor, ar dovedi indirect existentia vietii, fie si in stadii incipiente. E ca si cum ai cauta sa refaci un puzzle, punind impreuna toti compusii descoperiti si vazind care de unde provine.

(SURSA: The New Scientist).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME