"Exista enigme care te pot pune pe ginduri"
- Interviu cu Ion Hobana -


Ion Hobana pregateste in prezent o comunicare referitoare la legendarele aparate de zbor din India antica, vimana, lucrare pe care care urmeaza sa o prezinte la apropiatul Congres de Ufologie de la San Marino

   Prezent la "Zilele Francofoniei", manifestare desfasurata cu putin timp in urma la Iasi, amabil ca totdeauna, Ion Hobana a acceptat sa ne raspunda la citeva intrebari. De data aceasta, discutia cu binecunoscutul scriitor si cercetator al fenomenului OZN s-a axat asupra unuia dintre cele mai fascinante laturi ale ufologiei. Este vorba despre vechile si foarte vechile observatii OZN, pe care Ion Hobana le cunoaste foarte bine, el fiind autorul volumului "Enigme pe cerul istoriei".

E foarte greu sa nu ne gindim la similitudini
- D-le Hobana, intr-una din discutiile anterioare, spuneati ca istoria moderna a fenomenului OZN a inceput in anii '40. Cind incepe, insa, de fapt si de drept fenomenul OZN?

- Daca ar fi sa ii credem pe unii cercetatori, ma gindesc de pilda la Aimé Michel, unul dintre pionierii ufologiei, care din pacate nu mai este printre noi, istoria veche a acestui fenomen ar putea sa fi inceput chiar in preistorie.

- Mai exact?

- El avea in vedere faptul ca pe peretii unor pesteri renumite, din Spania si din Franta, au fost gasite desene si incizii, care ne duc prin forma lor specifica tocmai catre formele care le cunoastem astazi ale obiectelor zburatoare neidentificate. Este desigur o ipoteza, ea ar avea nevoie de o verificare foarte aprofundata, care nu a fost inca facuta.

- Merita sa acordam atentie acestei ipoteze?

- Putem sa o luam in calcul, pentru ca, la urma urmei, totul este intii o ipoteza. Apoi, in sprijinul acestor mari ipoteze, cum au fost toate marile cuceriri ale stiintei, vin faptele care le autentifica.


Civilizatii care au disparut
- Desene ca cele la care va refereati au fost interpretate de cercetatori precum Charroux, drept amintirea unor civilizatii terestre foarte avansate, dar care au disparut. Care este opinia Dv. cu privire la aceasta ipoteza?

- Termenul "obiecte zburatoare neidentificate" se aplica la fel de bine unor ipotetice prezente extraterestre, ca si unor ipotetice civilizatii legendare, care au disparut intre timp. Important este faptul ca e vorba despre artefacte care nu concorda cu stadiul atins de civilizatia timpului in care au aparut, fie pentru ca a existat anterior o civilizatie disparuta care intrecea acest stadiu, al prezentului de care e vorba, fie ca e vorba despre o civilizatie extraterestra, care trebuie sa fie superioara civilizatiei noastre.

- In acest context, sinteti de parere ca o mutime de artefacte care efectiv nu isi gasesc locul in straturile geologice in care au fost gasite au sanse serioase sa apartina unor civilizatii disparute?

- E foarte greu sa lucram cu certitudini intr-un domeniu atit de, as spune eu, greu de definit cu foarte multa precizie. Adica e foarte greu de spus daca e vorba despre vestigii ale unor civilizatii disparute, daca e vorba despre dovezi ale unei prezente de altundeva aici la noi, daca nu cumva noi ne facem iluzii in legatura cu niste artefacte care au poate, cine stie, o alta origine. Cu toate ca, uneori, in astfel de cazuri, e foarte greu sa nu ne gindim la similitudinile unor astfel de artefacte cu altele care tin totusi de acest moment al civilizatiei terestre sau, cine stie, de momentele ei viitoare.


Aparate de zbor in India antica
- Exista texte sacre, cu o vechime considerabila, care fac referiri la un nivel tehnologic foarte avansat al civilizatiei noastre. Capata astfel incit capata mai multa credibilitate ipoteza civilizatiilor legendare foarte avansate tehnologic?

- Da, e adevarat ca sint unele coincidente tulburatoare. De pilda, daca ne gindim la vechile texte indiene, texte sanscrite, care au fost traduse intr-o foarte mica masura. Poate ca 10 % dintre ele ne sint accesibile in momentul de fata, in traduceri mai cu seama englezesti, ceea ce nici nu e de mirare. Ei, in aceste texte vechi apar intr-adevar niste referiri la unele aparate de zbor, care nu se potrivesc in contextul cultural al epocii, in India antica.

 

- Vorbiti-ne, de pilda, despre acele "vimana"...

- Exact, la "vimana" ma gindeam si eu, deci la aceste aparate de zbor, care sint capabile de performante care amintesc de performantele aparatelor de zbor moderne. Numai ca aceste - cum sa le spun? - proiectii imaginare sau, pur si simplu, copii dupa o realitate pierduta apar in epoci in care nu aveau ce cauta astfel de aparate atit de avansate. Surprinzator, mai ales ca nu exista dovezi materiale in legatura cu ele. Nu avem ramasitele nici unui astfel de aparat.

- In aceste conditii, cum interpretati prezenta acestor descrieri in texte cu asemenea vechime?

- Cel mai simplu ar fi sa spunem ca e vorba doar despre produse ale unei imaginatii inflamate.

- Imaginatie inflamata, dar extrem de tehnica si cu niste detalii cu totul surprinzatoare.

- Intr-adevar. As vrea sa precizez ca nu in toate textele indiene aceste detalii tehnice apar asa cum apar, de pilda, in Saramgara Sutra Dara, cea care constituie obiectul cercetarii mele in acest moment. In altele e vorba despre imagini care ar putea sa tina mai curind, as spune eu, de spectrul mitologic al chestiunii. Adica acele care zburatoare, cunoscute figuri ale mitologiei indiene, acele razboaie intre diferite personaje mitologice si asa mai departe. Dar, in Saramgara Sutra Dara, mai ales aici, nu stiu daca pot spune numai aici, descrierea trece din planul mitologic in planul unei tehnici surpinzatoare.

- Si ce explicatie ati gasit pentru aceasta trecere?

- Ei, asta e! Cum au putut sa apara, intr-un text care dateaza din prima jumatate a secolului XI al erei noastre, indicatii de construire a unor aparate de zbor, in care e vorba si despre materialul de constructie si despre mijloacele de propulsie? Se vorbeste despre recipiente cu mercur, care trebuie incalzite intr-un anumit fel, pentru ca sa se produca energia necesara actionarii propulsiei.

- Da, cum poate fi explicate asemenea detalii?

- Cum sa ne explicam acest lucru? Deoacamdata, mi-e greu sa raspund. Sint acum pe cale sa cercetez nu numai textele vechi, atit cit imi este cu putinta prin traducerile efectuate, dar trebuie sa analizez, mi-am propus sa fac acest lucru in perioada imediat urmatoare, si textele referitoare la stadiul atins de tehnologia vechii Indii in perioada respectiva. Si atunci voi putea sa raspund daca este vorba despre o consonata intr-un anumit stadiu de evolutie sau daca este vorba despre o ruptura, care nu are nimic de a face cu ceea ce puteau sa faca indienii in acea perioada.

Trebuie sa fim prudenti
- Sa ne aducem aminte si de coloana de fier de la Qtab Minar...

- In ceea ce priveste coloana de fier, lucrurile s-au lamurit. Nu este nici un fel de mister, e o coloana de fier care putea sa fie fabricata in epoca respectiva. Acesta este un alt aspect al cercetarilor intreprinse in acest domeniu si anume aspectul demistificator.

- Dezvoltati, va rog.

- Asa cum am incercat sa arat si in cartea mea "Enigme pe cerul istoriei", exista o seama de pretinse mistere care circula dintr-o carte in alta. Ele sint preluate fara o cercetare atenta si nu fac decit sa inmulteasca numarul acestor mistere, fara sa se efectueze o cercetare in profunzime. Trebuie sa fim prudenti. Trebuie sa inaintam pas cu pas. Terenul este alunecos si trebuie sa facem in asa fel, cel putin aceasta este conceptia mea, modul meu de a vedea lucrurile, incit sa nu propunem publicului, cititorilor, oamenilor interesati decit lucrurile in legatura cu care avem oarecari certitudini.

- Sa inteleg ca nu sinteti un adept al enigmelor de dragul enigmelor.

- Exact. Si as mai vrea sa spun inca un lucru, poate l-am mai spus in mai vechile noastre discutii, dar cred ca nu strica sa il reamintesc mereu. Consider ca in acest domeniu exista suficient senzational intrinsec, pentru a mai fi nevoie sa adugam noi o alta cantitate de senzational. Misterele acestea sint destul de redutabile pentru a ne opri la ele, pentru a incerca, atit cit ne sta in putinta, sa ne apropiem de elucidarea lor, fara - repet - fara a mai adauga noi linguri de senzational, numai pentru a le face mai de dorit pentru cititori, pentru consumatorii unor astfel de mistere.


Exista enigme care te pot pune pe ginduri
- Legat de astfel de mistere, retin ca lucrati la un volum in care intetionati sa adunati 30 de cazuri OZN "beton".

- Exact, asa este.

- In ce stadiu va aflati?

- Nu am parasit aceasta idee. In momentul de fata string cu calm si fara o graba care n-ar fi productiva.

- Si ce strategie atia bordat?

- Vreau sa ma opresc asupra acelor cazuri care sa reprezinte, intr-adevar, o provocare pentru cei care ar vrea sa se apropie de ele si sa le cerceteze din unghiul stiintei. Pentru ca ce as vrea eu sa fac ar fi sa ofer cercetatorilor niste lucruri care sa-i intereseze cu adevarat. E vorba de cazuri de natura sa le arate si lor, nu numai publicului, care indeobste este mai deschis la astfel de abordari, ca exista enigme care te pot pune pe ginduri, avind in vedere tocmai caracterul lor provocator, din punctul de vedere al stiintei actuale.

 

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME