Luna va fi colonizata in urmatorii 20 de ani

Bernard Foing, un expert in astronautica de la Agentia Spatiala Europeana (ESA), foarte curind va exista tehnologia necesara realizarii unui avanpost pe Luna, relateaza BBC. Mai problematic va fi insa aspectul politic, a atras el atentia, pentru ca va fi necesar ca publicul sa accepte acest proiect foarte costisitor.

Luna va fi primul avanpost al omenirii

Nu tehnologia este problema

"Din punct de vedere tehnologic, credem ca este posibil", a declarat Bernard Foing, directorul Smart-1, proiectul ESA care consta in trimiterea unei sonde spatiale in apropierea Lunii. Depinde insa de politicieni daca va fi infiintata o baza lunara, pentru a pregati colonizarea Lunii. Aceasta pentru ca ei trebuie sa ii convinga pe platitorii de impozite sa accepte o cheltuiala deloc neglijabila.

Oricum, sonda Smart-1, care va decola la inceputul lunii septembrie, va cauta sa identifice cele mai potrivite locuri pentru o prima colonie. De asemenea, va scana craterele de la polii Lunii, pentru a confirma daca exista sau nu rezerve de gheata, ce ar putea fi utilizate pentru a obtine apa necesara coloniei. Totodata, Smart-1 va incerca sa determine daca exista minereuri exploatabile la suprafata.

"Luna ar putea fi o verificare pentru viitoarele misiuni cu echipaj la bord. A trai intr-o alta lume reprezinta un test atit pentru tehnologiile noastre, cit si pentru psihologia umana", a explicat Sarah Dunkin, coordonatoarea stiintifica a proiectului Smart-1.

Cooperare internationala

O baza lunara permanenta reprezinta o adevarata provocare, insa nu atit din punct de vedere tehnologic, cit din punct de vedere financiar. Expertii sint de acord ca este putin probabil ca o singura natiune sa poata suporta nota de plata, care trebuie sa fie uriasa. In orice caz, costurile la care se ridica realizarea unei prime colonii pe Luna trebuie sa fie comparabile cu cele ale Statiei Spatiale Internationale. Iar aceasta a costat, pina la ora actuala, 60 de miliarde de dolari si nu este finalizata.

In afara de ESA, ar mai putea fi cooptata in proiect NASA, care a planificat pentru 2009 o misiune de exlorare a solului Lunar, cu ajutorul unui vehicul autonom. De asemenea, China si, mai recent, India si-au anuntat intentia de a trimite sonde spatiale in jurul Lunii.

Prin urmare, interesul stiintific exista. Mai ramine sa fie gasite fondurile si sa se treaca la treaba. Conform estimarilor ESA, lucrul acesta va fi posibil in urmatoarele doua decenii.

(SURSA: BBC).

5 septembrie 2003

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME