Omul gheturilor s-a batut pina la moarte

Omul gheturilor al carui cadavru s-a conservat perfect, intr-un ghetar din Alpii italieni s-a luptat acum 5.000 de ani pina la ultima suflare, informeaza BBC. Aceasta descoperire a fost facuta de expertul in arheologie moleculara Tom Loy, profesor la Universitatea Queensland, din Brisbane, Australia.

Expertii au aratat ca Otzi si-a vindut pielea foarte scump

El a analizat urmele de singe prezente pe hainele din blana ale vinatorului din epoca primitiva. Testele ADN au dovedit ca este singe uman, dar nu al lui Otzi, cum a fost el poreclit.

Acesta putea proveni de la un tovaras de vinatoare ranit, pe care l-a purtat pe umeri, admite profesorul Tom Loy. Insa si singele de pe armele lui Otzi a apartinut tot unor oameni.

In total, pe haine, pe cutit si pe sagetile sale exista singe provenit de la patru oameni, fara a-l pune la socoteala si pe al sau. Devine, asadar, limpede ca el s-a luptat serios.

Certitudinea este si mai mare, daca se tine cont si de ranile ce i-au fost descoperite pe brate. In plus, el mai are in spate un virf de sageata, gasit la o radiografie efectuata acum cinci ani, dar savantii au fost de acord in unanimitate ca acesta nu i-ar fi putut provoca moartea.

"Este posibil ca el sa fi fost in situatie de lupta intre 24 si 48 de ore inainte de moarte", a declarat Tom Loy.

Celebru inca de cind a fost descoperit, in 1991, Otzi este cea mai veche si mai bine pastrata mumie gasita pina acum. Oamenii de stiinta sint impresionati de felul in care frigul a putut conserva atit de bine tesuturile unui om care a murit in urma cu 5.000 de ani.

(SURSE: BBC , Yahoo).

16 august 2003

Alte articole pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME