Chipul reginei Nefertiti a fost reconstituit

Nefertiti

Acesta trebuie sa fi fost chipul faimoasei regine a Egiptului

Egiptologii care au descoperit mumia legendarei regine Nefertiti nu s-au multumit doar cu atit si au avut ambitia de a-i reconstitui chipul, relateaza Ananova.

O munca de Sisif

"Nu mi-a venit sa cred, cind am vazut-o prima oara. Dupa 12 ani in care am cautat-o pe Nefertiti, a fost, probabil, cea uluitoare experienta din viata mea", a declarat Dr Joann Fletcher, coordonatoarea echipei multidisciplinare care a lucrat la reconstituire.

Expertii au pornit la treaba scanind craniul celebrei regine a Egiptului. De mare folos le-au fost cele citeva zeci de reprezentari ale lui Nefertiti, pe care le-au analizat comparativ, pentru a vedea care sint trasaturile care se repeta cel mai des.

De asemenea, nu au fost ignorate nici textele antice, care vorbesc despre frumusetea reginei faimoase pentru profilul ei si gitul sau elegant. Punind cap la cap toate aceste date, ei au inceput sa "vada" cam cum trebuie sa fi aratat Nefertiti. Ajutati de calculator, ei au reusit sa ii reconstituie chipul cu o acuratete, se crede, destul de mare.

Cine a fost Nefertiti

Mumia de la care s-a inceput reconstituirea

Nefertiti a trait cu peste 3.000 de ani in urma, in Egipt, dar faima frumusetii sale a depasit cu mult granitele vechiului regat. A fost sotia faraonului Amenhotep al IV-lea, care a ramas in istorie prin faptul ca a creat o religie a sa si pentru ca a mutat capitala la Amarna.

Unii egiptologi sint inclinati sa creada ca Nefertiti ar fi domnit si ea singura, timp de trei ani, dupa moartea sotului ei, care s-a aflat la cirma Egiptului timp de 17 ani. Insa domnia ei nu este confirmata in mod direct. Reprezentarile ei din aceasta perioada - picturi, basoreliefuri si statui - au fost distruse sau mutilate.

Oricum, indiferent daca a condus singura sau nu Egiptul, Nefertiti ramine una dintre marile regine ale antichitatii.

 

(SURSA: Ananova).

16 august 2003

Alte stiri despre vechi civilizatii - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME