Savantii vor sa construiasca o casa bintuita

Dr Richard Wiseman, un psiholog din Marea Britanie, care a studiat serios aparitiile fantomatice, si-a propus sa construiasca o casa bintuita, in care fenomene infricosatoare sa inceapa la comanda, relateaza revista New Scientist, citata de Ananova.

Casa bintuitaPsihologul de la Universitatea din Hertfordshire este de parere ca explicatia fantomelor consta intr-o combinatie in care intra frica, schimbarile de temperatura, cimpurile electromagnetice si infrasunetele.

In opinia lui, casele binuite sint construite in zone cu anomalii magnetice, in apropierea carora se gasesc surse, naturale sau artificiale, de cimpuri electrice si de sunete de joasa frecventa, situate la limita inferioara a sensibilitatii urechii omenesti.

El a efectuat o serie de experiente de laborator, care sugereaza ca infrasunetele si anumite tipuri de cimpuri electromagnetice pot induce o senzatie de disconfort, ba chiar si halucinatii.

Pentru o persoana care crede in stafii, toate acestea pot genera convingerea ca asista la aparitia unor fantome, mai ales daca se afla intr-o casa care poate inspira prezenta acestora, macar prin aspect, daca nu si prin istoricul sau.

Tocmai de aceea, Dr Richard Wiseman vrea sa ridice din temelii o casa ce prezinta toate caracteristicile uneia bintuite. Podelele si peretii vor ascunde generatoare de cimpuri electromagnetice si infrasunete, iar in spatele tablourilor se vor afla ventilatoare ce vor trimite, din cind in cind, curenti de aer rece.

Nimic nu va fi lasat la voia intimplarii. Arhitectura, mobilierul, zugraveala, totul va fi elaborat in asa fel incit sa inspire teama, restul urmind sa fie facut de aparatura electronica.

"O astfel de casa, in care totul va fi sub control, ne poate ajuta sa obtinem rezultate stiintifice importante.

Ea s-ar putea bucura de o publicitate imensa si sa intre in istorie", a declarat Dr Wiseman, plin de optimism.

In prezent, el cauta finantatori dispusi sa contribuie, alaturi de el, la cosntructia casei cu fantome in dotare.

(SURSA: Ananova).

16 august 2003

Alte articole despre paranormal - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME