Vom afla daca americanii au calcat sau nu pe Luna

Inca mai circula - si chiar cu destula vigoare - povestea conform careia americanii nu ar fi pasit niciodata pe Luna, totul fiind o inscenare, menita sa le asigure suprematia spatiala in fata sovieticilor. Dar lucrurile urmeaza sa se clarifice definitiv, cit de curind, informeaza The Telegraph.

Jocul umbrelor din fotografiile de pe Luna a dat de banuit multor sceptici

Savantii europeni intentioneaza sa arunce o privire pe Luna, mai exact in locurile in care au aselenizat misiunile Apollo, cu ajutorul celui mai nou si mai puternic telescop.

Este vorba despre VLT (Very Large Telescope), situat in Chile, in muntii Anzi, si operat de astronomii europeni.

In mod normal, un steag nu are motive sa fluture pe Luna, unde nu exista atmosfera, decin nici vint

Dotat cu patru oglinzi, fiecare cu diametrul de opt metri, legate intre ele prin fibra optica, acesta este capabil sa "vada" un fir de par de la o distanta de 16 km. Orientat corespunzator, el va putea sa ofere imagini ale cel putin unui modul lunar dintre cele sase pe care NASA sustine ca le-a trimis intre 1969 si 1972.

NASA a incercat sa stinga zvonurile despre falsificarea "pasului urias pentru omenire" in repetate rinduri.

A ajuns pina la a-l angaja pe scriitorul James Oberg sa scrie o carte in care sa demonteze toate argumentele invocate de adeptii teoriei conspiratiei: umbrele care cad "gresit", inexistenta, in epoca, a unor costume capabile sa protejeze astronautii de radiatii, steagul american care flutura, desi nu ar trebui etc.

Totusi, recent, pe 7 noiembrie 2002, NASA a anuntat ca renunta la acest proiect. James Oberg isi va primi oricum banii pe carte, conform contractului, dar agentia spatiala americana nu va mai investi nici un cent in publicarea ei.

Motivul invocat este ca acest proiect a apartinut vechii conduceri a NASA, iar noua echipa nu intetioneaza sa ii convinga cu orice pret pe cei neincrezatori. In schimb, James Oberg a declarat ca va termina oricum de scris aceasta carte si ca va cauta un editor interesat sa o publice.

 

Mai multe despre...
Daca doriti sa aflati si alte detalii despre punctele sensibile ale misiunilor Apollo pe Luna, va recomandam sa vizitati site-ul www.apollo-hoax.co.uk.

(SURSA: BBC, The Telegraph ).

30 decembrie 2002

STIRI despre alte enigme - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME