OZN-ul de la Roswell ramine o enigma

Sapaturi arheologice la RoswellAnuntat cu mare tam-tam, documentarul difuzat in seara de vineri 22 noiembrie 2002 pe SCI FI Channel nu a reusit sa destrame misterul evenimentelor din 1947, cind se crede ca, la Roswell, s-a prabusit un OZN.
Desi aduce citeva informatii foarte interesante, documentarul a inselat asteptarile multora, pentru ca promisa "dovada zdrobitoare" nu este chiar atit de zdrobitoare pe cit sperau unii.
Totusi, mai mult decit sapaturile arheologice, analiza sofisticata a unei fotografii din epoca ofera indicii importante despre o prabusire.

O fotografie vorbeste dupa 54 de ani

Fragment din fotografia care a vorbit dupa 50 de ani

Marea noutate pe care o aduce documentarul este analiza unei fotografii realizate pe 8 iulie 1947, la Fort Worth, in statul Texas, de catre James Bond Johnson, cu ocazia unei conferinte de presa organizata de armata.

Lucrind pe atunci pentru ziarul "Fort Worth Star-Telegram", acesta l-a fotografiat pe generalul Roger Ramey in vreme ce dadea citire unui comunicat oficial, sosit de la Washington.

Este vorba despre al doilea comunicat legat de incidentul Roswell, cel in care se explica faptul ca obiectul cazut nu a fost un disc metalic de provenienta extraterestra, asa cum se anuntase initial, ci un simplu balon meteorologic.

Interesant la aceasta fotografie este faptul ca il infatiseaza pe generalul Roger Ramey tinind in mina un memoriu de la Pentagon. Intrind in posesia ei, SCI FI Channel a solicitat expertilor sa descifreze tot ce se poate de pe acest document.

Generalul Roger Ramey tinind in mina documentul de la Pentagon

Dupa ce a scanat-o si a marit-o, cercetatorul David Rudiak, de la Universitatea Berkeley, a folosit un program special, capabil sa aproximeze cit se poate de bine urmele abia vizibile ale literelor. Un alt program a ajutat la completarea literelor care nu se mai vad.

In fine, toata aceasta tehnologie de ultima ora a permis reconstituirea a doua fragmente de text, care, spun autorii documentarului, reprezinta dovada zdrobitoare a faptului ca la Roswell chiar s-a prabusit o farfurie zburatoare si ca, intr-adevar, au fost recuperate trei cadavre extraterestre.

Cele doua fragmente de text sint "the victims of the wreck" (victimele din epava) si "in the «disc» they will ship" (in discul pe care il vor transporta).

Arheologii amina verdictul

In ceea ce priveste sapaturile arheologice efectuate unde se spune ca a fost zona impactului, rezultatul este incert.

Au fost culese probe de sol, s-au prelevat "mostre", insa acestea ramin inchise la loc sigur, mai precis in seifurile unei banci, pina vor fi posibile analize amanuntite in laboratoare bine dotate si cotate.

Cu alte cuvinte, "am gasit ceva, nu stim ce si in consecinta nu va putem spune". Vom afla intr-un alt documentar. Desigur, este o gaselnita de marketing, menita sa aduca o noua crestere a audientei.

Ceea ce se stie, pentru moment, este doar faptul ca investigatiile au fost efectuate cu cele mai moderne echipamente si ca sapaturile au fost dublate de analize geofizice ale zonei.

Preludiul unui miniserial

Criticii sustin ca nu intimplator a decis SCI FI Channel sa reincalzeasca incidentul Roswell si, in general, interesul pentru fenomenul OZN.
Mai intii, acest post de televiziune a platit in august 2002 un sondaj pentru a afla ceea ce se stia, anume ca 56% dintre americani cred ca OZN-urile exista cu adevarat.
In noiembrie a fost documentarul despre care tocmai am vorbit. Va mai urma inca unul, anume "Jurnal de rapire", care va aborda controversatele rapiri extraterestre. De fapt, ne aflam in fata unei campanii inteligente de pregatire a terenului pentru miniserialul pe care SCI FI Channel il va lansa incepind cu 2 decembrie 2002.
Este vorba despre "Taken", ale carui zece episoade au fost realizate de Steven Spielberg. Asteptat cu sufletul la gura, actiunea acestuia este centrata pe rapiri, facind insa referire si la incidentul Roswell.

Apar martori noi

Ufologii spun de cel putin zece de ani ca sansele de a mai gasi martori oculari la cele petrecute linga Roswell, pe terenul fermei lui Mack Brazel, scad pe zi ce trece.

Totusi, SCI FI Channel a prezentat un martor necunoscut pina acum, descoperit si convins sa vorbeasca de investigatorul Tom Carey.

Numele acestuia este Robert Slusher si sustine ca a facut parte din echipajul avionului de tip B-29 in care au fost transportate cadavrele celor trei extraterestri gasiti printre ramasitele navei spatiale.

Insa Tom Carey sustine ca a mai cunoscut un martor in 1992, intre timp decedat, anume pe Curry Holden.

Arheolog de profesie, acesta s-a nimerit in zona presupusei prabusiri in timpul unor cercetari despre indieni. Astfel, s-a nimerit sa vada tot.

"Mi-a marturisit ca a vazut si epava, si cadavrele", a afirmat Tom Carey.


 

 

30 decembrie 2002

Alte articole despre fenomentul OZN - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME