Spiritele maori intirzie contructia unei autostrazi

Constructia unei importante autostrazi din Noua Zeelanda a fost intirziata, din cauza avertismentelor referitoare la un monstru mitologic care ar trai in zona, informeaza BBC. Un segment de 12 kilometri al viitoarei autostrazi Waikato Expressway a intrat in asteptare, in urma avertismentelor date de un trib local.

Membri tribului Ngati Ngaho sint convinsi ca spiritele s-ar razbuna, daca autostrada va trece pe teritoriul lor

Tribul Ngati Ngaho, apartinind culturii Maori, a atras atentia reprezentatilor companiei Transit New Zealand, care construieste autostrada, ca nu este recomandabil ca aceasta sa traverseze o anumita mlastina. In traditia tribului, aici traieste o creatura care pune in pericol viata oamenilor. Este vorba despre un dragon legendar, cu un singur ochi, de care triburile maori se tem foarte serios. De asemenea, aici isi au salasul mai multe "taniwha", adica spirite. Daca ar fi deranjate, spun localnicii, ar provoca o multime de accidente.

Constructorii autostrazii au decis sa tina cont de temerile maorilor. Chris Allen, purtatorul de cuvint al Transit New Zealand, a declarat ca reprezentantii companiei se vor intilni cu conducatorii triburilor din zona, pentru a se asigura ca autostrada va ocoli locurile sacre. El a precizat ca intentioneaza sa respecte credintele maori. Linia autostrazii in discutie a mai fost modificata inca o data, pentru a ocoli un alt loc sacru.

Pe de alta parte, povestile despre spritele care se razbuna pe cei care le incalca teritoriul sint luate in serios de Transit New Zealand, mai ales ca in zona s-au gasit mai multe cadavre.

Dar trebuie sa spunem ca o asemenea pozitie este de preferat. Un alt trib maori, Ngapuhi, a reusit, dupa trei ani de lupta in justitie, sa blocheze constructia unei inchisori in nordul Noii Zeelande, pentru ca urma sa fie amplasata pe un teritoriu sacru.

(SURSA: BBC , Yahoo.fr).

18 noiembrie 2002

Alte articole similare - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME