Viata pe alte planete e tot mai probabila

Stiri de ultima ora indica faptul ca sansele de a gasi viata in sistemul nostru solar sint destul de mari. Este adevarat, nu ne putem astepta la forme de viata inteligenta, atrag atentia cercetatorii. Insa este perfect posibil ca in anii care urmeaza sa fie descoperite macar organisme unicelulare.

Cu zece ani in urma, era incredibil ca Venus, o planeta fierbinte si cu atmosfera toxica, sa gazduiasca vreo forma de viata

Microbi in norii de pe Venus

Savantii americani au detectat in norii de pe planeta Venus substante chimice care sugereaza prezenta organismelor vii, transmite BBC, citind "New Scientist".

Sondele spatiale trimise pina acum pe planeta vecina nu au gasit nici un semn de viata. Dar expertii nici nu se asteptau sa descopere mare lucru, avind in vedere temperaturile extrem de ridicate de la suprafata planetei si gazele toxice. Dar Dirk Schulze-Makuch si Louis Irwin, de la Universitatea din Texas, sustin ca atmosfera venusiana este "destul de ospitaliera", cel putin in straturile superioare, si ar putea gazdui numeroase tipuri de bacterii.

"Din punct de vedere astrobiologic, Venus nu este o planeta lipsita de sperante", a declarat Dirk Schulze-Makuch. Compilind datele adunate de misiunile rusesti si americane, cei doi oameni de stiinta au descoperit ca norii de pe Venus au o concentratie ridicata de picaturi de apa.

Mai mult, ei au identificat zone bogate in hidrogen sulfurat si dioxid de sulf, gaze pe care "trebuie ca le produce cineva". In opinia lor, aceste gaze pot fi rezultatul metabolismului unor bacterii.

Astfel de fiinte traiesc pe Pamint in gheizere si in adincul oceanelor. Desigur, pentru o confirmare, va fi necesara o vizita la fata locului.

O noua analiza a imaginilor transmise de sonda spatiala Galileo arata ca oceanul inghetat de pe Europa, unul dintre cei 16 sateliti ai lui Jupiter este primitor

Oceanul de pe Europa este "locuibil"

Tot o echipa americana, care a studiat din nou inregistrarile transmise de sonda spatiala Galileo, a anuntat ca sansele ca pe satelitul jupiterian Europa sa poata exista viata sint mult mai mari decit se estimase anterior, transmite BBC. Dr. Richard Greenberg, impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Tucson, Arizona, sint foarte optimisti in acest sens. In opinia lor, crusta de gheata ce acopera oceanul de pe Europa este mult mai subtire decit s-a crezut.

De asemenea, studiul amanuntit al fotografiilor realizate de Galileo indica faptul ca aceasta este crapata si gaurita pe alocuri. Aceasta inseamna ca un schimb de gaze este perfect posibil si functioneaza.

Aceasta descoperire nu face decit sa incurajeze planurile mai vechi de a trimite o sonda spatiala pe Europa.

Exista deja un dispozitiv capabil sa treaca prin stratul de gheata si sa culeaga date din apa oceanului de pe acest satelit. El a fost testat cu succes inca de acum un an, insa nu a fost trimis spre Europa din lipsa de fonduri.

(SURSA: BBC - 1 si 2 ).

03 noiembrie 2002

STIRI pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME