Giulgiul din Torino a fost restaurat

Amenintat serios cu deteriorarea, giulgiul din Torino a fost restaurat, a declarat simbata Severino Poletto, cardinalul de Torino, care indeplineste si functia de pastrator oficial al celei mai celebre relicve crestine, informeaza AFP.

Giulgiul din Torino este o bucata de pinza de 4,36 pe 1,10 metri. Pe ea este imprimata amprenta trupului unui barbat flagelat intocmai ca Iisus. Toate analizele acrediteaza autenticitatea, mai putin cea cu carbon 14.

Pinza cu care se spune ca a fost infasurat trupul lui Iisus, dupa coborirea de pe cruce, a fost restaurata, inlaturind astfel riscul deteriorarii sale grave. Pentru a fi pastrat in conditii mai bune, celebrul giulgiu a fost cusut, in 1534, pe o pinza de Olanda. Analizele efectuate la sfirsitul anilor '80 au aratat ca intre giulgiu si aceasta pinza a aparut un praf ce continea acid carbonic. Cel mai probabil, aceasta se datoreaza celor citeva incendii, din care enigmatica relicva a scapat ca prin minune.

Dupa ce a fost descusut de pe pinza originala, giulgiul a fost cusut din nou, pe o pinza sterila, nu inainte insa de a fi curatat de praful care-l ameninta. Intreaga operatie a fost efectuata in cel mai mare secret, iar dezvaluirea ei a constituit o surpriza chiar si pentru cunoscatori.

Motivul acestei discretii consta in faptul ca renumitul giulgiu "prezinta un risc ridicat de atentate teroriste", dupa cum s-a exprimat monseniorul Severino Poletto. Totodata, el a precizat ca nu este prevazut un nou set de analize, pentru a permite o noua datare a relicvei.

Astfel, cardinalul de Torino i-a dezamagit pe adeptii autenticitatii giulgiului. In opinia lor, vechea datare cu carbon 14, conform careia giulgiul ar fi fost realizat pe la 1300, este inexacta. Ei sint de parere ca mostrele analizate au fost prelevate din zonele expuse actiunii incendiilor prin care a trecut, ceea ce i-a alterat continutul de carbon.

Profesorul Piero Savarino, unul dintre oamenii de stiinta care au participat la restaurare, a declarat ca "in mod oficial, nu putem decit sa admitem rezultatele analizelor din 1988, dar este sigur ca mereu pot aparea erori".

Precizam ca, in 1988, cu aprobarea Vaticanului, mostre din giulgiu au fost datate cu carbon 14 in trei laboratoare independente, din Anglia, Elvetia si SUA, rezultatele indicind faptul ca lintoliul a fost fabricat intre 1260 si 1390.

(SURSA: Yahoo France ).

03 noiembrie 2002

Alte articole pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME