Vikingii au navigat pe Loch Ness

Lacul scotian Loch Ness este celebru pentru monstrul care se ridica din cind in cind la suprafata sa. Vinatoarea lui Nessie, cum este alintata creatura de aici, s-a tradus prin explorarea atenta a apelor sale.

Corabie vikinga, reconstituita in zilele noastre

Chiar daca, pina la ora actuala, nu s-au inregistrat decit niste prezente inexplicabile, cu ajutorul sonarului, hidrofoanelor sau camerelor subacvatice, o alta descoperire remarcabila atrage din nou atentia asupra acestui lac. Profesorul Svenson si dr. Theo Valdivik au anuntat descoperirea ramasitelor unei corabii vikinge, se arata pe site-ul www.lochness.co.uk.

Cei doi cercetatori au facut aceasta descoperire neasteptata utilizind un minirobot subacvatic pentru explorari. Insa surpriza a fost si mai mare in clipa in care, printre coastele de lemn ale vechii corabii, au fost gasite boabe de cafea!

Toate datele de pina acum indicau faptul ca vikingii nu cunosteau existenta cafelei, desi exista presupunerea ca ei ar fi navigat pina in America. Dar abia aceste boabe de cafea promit sa fie singura dovada concreta in acest sens.

Vechimea corabiei din Loch Ness este estimata la aproximativ o mie de ani, dar, pentru mai multa siguranta, citeva fragmente urmeaza sa fie trimise intr-un laborator NASA, pentru o expertiza completa. In caz ca analizele vor confirma presupunerile celor doi cercetatori, atunci "istoria trebuie rescrisa", a declarat profesorul Svenson.

(SURSA: Lochness.co.uk).

14 septembrie 2002

Alte articole referitoare la vechi civilizatii - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME