Un robot va umbla prin maruntaiele marii piramide

In colaborare cu autoritatile egiptene, cercetatorii de la McDonald Institute for Archaeological Research, din cadrul Universitatii Cambridge, vor trimite in interiorul marii piramide un robot de explorare, se arata pe site-ul Timesonline.co.uk. Acesta va patrunde intr-unul dintre cele inguste si mai misterioase culoare ale piramidei din Gizeh pentru a descoperi daca acesta conduce spre camere necunoscute pina in prezent.

Ultimul robot care a intrat in marea piramida este Upnaut 2

Botezat Pyramid Rover, robotul cu senile ce va patrunde in luna septembrie in marea piramida este descendentul evoluat al lui Upuaut 2, ultimul robot care a indeplinit o misiune similara in anii '90. Construit de savantul german Rudolf Gantenbrink, acesta a explorat culoarul de sud, descoperind o incapere secreta.

Pyramid Rover este insa mult mai performant, fiind echipat cu un radar capabil sa "vada" prin pereti de beton cu grosimea de pina la un metru sau chiar mai mult daca este vorba despre roci cu o porozitate mai ridicata. Astfel, cercetatorii spera sa poata detecta eventualele incaperi secrete ramase nedescoperite. Daca exista, ei cred ca noul robot are toate sansele sa reuseasca, fiind construit dupa modelul celor mai moderne, utilizate in detectarea supravietuitorilor de la World Trade Center dupa atacurile de pe 11 septembrie 2001.

Echipat cu senile, Pyramid Rover se poate strecura cu usurinta prin toate ungherele piramidei, fiind inalt de numai 12,7 cm si avind o lungime de aproape 30 cm, dar va fi capabil sa traga dupa el cablul optic prin care va primi comenzi si va transmite imagini. El are aceste dimensiuni deoarece va urca pe putul de aerisire despre care traditia egipteana spune ca a fost sapat pentru a permite sufletului faraonului sa iasa, dupa moarte.

Egiptologii estimeaza ca nu este exclus ca Pyramid Rover sa gaseasca un al doilea culoar similar, realizat in ideea ca sufletul faraonului sa aiba inca o portita de scapare. In cel mai fericit caz, ar putea fi descoperita o a treia camera, in afara de cele doua cunoscute in prezent.

(SURSA: Times Online).

14 septembrie 2002

Alte articole referitoare la vechi civilizatii - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME