Microbii pot trai pe Marte!

In cadrul unui experiment de simulare a atmosferei martiene, s-a dovedit ca exista microbi care pot trai in aceste conditii, transmite BBC.

Camera Andromeda, in care a fost reprodusa atmosfera martiana

Utilizind o incinta speciala, numita Camera Andromeda, Timothy Kral, de la Universitatea din Arkansas, a reprodus conditiile atmosferice de pe Marte. Ulterior, a introdus aici culturi de microbi care traiesc pe Pamint.

Este vorba despre niste microorganisme numite metanogene, deoarece, pentru respiratie, se multumesc cu metan, fara a avea nevoie de oxigen. Acestea s-au descurcat bine in atmosfera martiana reprodusa in laborator, cercetatorii fiind acum interesati sa vada cum se dezvolta pe termen lung.

Oricum, prima concluzie care poate fi trasa de pe acum este aceea ca planeta vecina poate gazdui viata. Astfel, teoriile conform carora pe Marte a existat viata cel putin in forme incipiente sint acum privite intr-o alta lumina.

De asemenea, aceasta descoperire da un nou impuls cercetarilor teoretice cu privire la posibilitatile de terraformare a planetei vecine, adica la transformarea ei intr-o planeta similara Terrei.

(SURSA: BBC).

14 septembrie 2002

Alte enigme - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME