NASA vrea sa citeasca gindurile teroristilor

Viitoarele porti de control ne vor detecta starile mentale

De teama teroristilor, serviciile de securitate de pe aeroporturile americane iau in calcul utilizarea unui dispozitiv capabil sa citeasca gindurile. Creat de NASA, acest dispozitiv monitorizeaza activitatea cerebrala de la distanta si poate detecta stari precum agresivitatea sau nervozitatea, informeaza "Washington Times".

Activitatea cerebrala va fi "citita" de la distanta

Din ancheta desfasurata de ziaristii de la "Washington Times" rezulta ca Northwest Airlines a purtat o serie de discutii cu NASA, in vederea implementarii unui sistem electronic extrem de complex, capabil sa monitorizeze activitatea cerebrala a pasagerilor care trec prin portile de control. Practic, se intentioneaza utilizarea tehnologiei spatiale pentru a obtine o electroencefalograma de la distanta, fara contact.

Insa aceste date, desi foarte pretioase, nu sint suficiente. Ele vor fi corelate cu ritmul cardiac, care va fi "citit", tot fara contact. In plus, mai sint prevazute camere de luat vederi speciale care monitorizeaza dilatarea sau micsorarea pupilelor, precum si dispozitive de masurat temperatura in diferite puncte ale corpului.

De fapt, ideea este simpla, plecindu-se de la premisa ca gindurile au un raspuns fiziologic. Cu alte cuvinte, in functie de gindurile pe care le avem, parametrii fiziologici ai corpului se modifica. Este vorba despre parametri precum activitatea electrica a creierului, pulsul, respiratia, temperatura si umiditatea pielii, circulatia sangvina etc. In fond, sistemul elaborat de NASA tocmai aceaste modificari urmareste sa le detecteze.

Cu cit obtine mai multe date si le interpreteaza mai corect, cu ajutorul calculatorului, cu atit mai bine va sti ce este in capul persoanei vizate. In ultima instanta, NASA detine, conform documentelor obtinute de "Washington Times", un adevarat detector de minciuni ultrasofisticat, care nu are nevoie de contact direct cu subiectul.

Marea noutate consta in posibilitatea de a efectua o electroencefalorgrama fara contact

Dreptul de a nu-ti citi nimeni gindurile

Aceasta dezvaluire aduce doua mari noutati tehnologice si este pe punctul de a declansa un scandal pe masura. In primul rind, nu se stia ca NASA a conceput deja ceea ce expertii numesc "senzori neuro-electrici", capabili sa detecteze activitatea electrica a creierului de la distanta.

In al doilea rind, expertii sint socati sa afle ca NASA este in stare sa proceseze in timp real datele obtinute in felul acesta. Unii dintre ei, citati de "Washington Times", au rezerve serioase in ceea ce priveste fiabilitatea intregului sistem. Intrebarea pe care o pun ei este daca vor fi suspectati de activitati teroriste pasagerii care se intimpla sa treaca prin portile de control intr-un moment in care sint nervosi sau stresati. Mai mult, atrag ei atentia, un om poate avea ginduri ostile, dar fara a fi vreodata capabil sa le puna in practica.

Concret, cineva poate gindi in termeni violenti la adresa cuiva, dar fara sa ii faca nici un rau. Astfel, scepticii estimeaza ca, in cazul in care va fi implementat, noul sistem de securitate va produce mai multe incurcaturi, in loc sa detecteze potentialii teroristi.

O alta problema pe care o ridica sistemul de citire a gindurilor tine de drepturile persoanei. Activitatea electrica a creierului este de natura privata, atrag atentia mai multi comentatori. Prin urmare, ar fi un abuz din partea Transportation Security Administration sa incerce sa citeasca mintile oamenilor, fara acordul acestora.

In alti termeni, instalarea sistemului amintit ar fi un act mai grav decit ascultarea telefoanelor. Prin urmare, "Washington Times" afirma ca ar fi potrivita o dezbatere publica inainte de implementarea sa.

23 august 2002

(SURSA: Washington Times).

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME