Teoria relativitatii este pusa sub semnul intrebarii

Este posibil ca marele geniu al fizicii sa se fi inselat in privinta vitezei luminii? Citiva cercetatori australieni de la Universitatea din New South Wales inclina sa creada ca viteza luminii nu este constanta, totdeauna, asa cu sustinea Einstein.

Albert Einstein

Sa se fi inselat, oare, Albert Einstein?

Studiile lor, efectuate asupra galaxiilor foarte departate si foarte luminoase, sugereaza ca viteza luminii scade, cu timpul. "Cu timpul" inseamna, in acest context, miliarde de ani. Lumina incetineste, au constatat astronomii australieni, insa nu au gasit inca o explicatie pentru acest fenomen.

In schimb, ei semnaleaza ca, in cazul in care observatiile lor vor fi confirmate, vor fi date peste cap o multime de teorii. Astfel, celebra formula a lui Einstein care sintetizeaza cel mai bine cunostiintele noastre despre spatiu si timp, E=mc2, devine incerta.

"Einstein ar fi urit din tot sufletul descoperirea asta. Intreaga sa teorie a relativitatii se bazeaza pe faptul ca viteza luminii este o constanta universala absoluta", a declarat profesorul Paul Davies. In plus, variatia vitezei luminii afecteaza si alte ramuri ale fizicii, precum termodinamica sau fizica cuantica, in care viteza de 299.792,458 km/s a luminii este considerata fixa.

16 august 2002

(SURSA: New Scientist).

Articole despre alte enigme - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME