Se planuieste deturnarea unui asteroid

Pericolul ca planeta noastra sa fie lovita de un asteroid de mari dimensiuni a dat savantilor o tema de lucru foarte serioasa. Desi planuri de actiune antiasteroid exista, acestea sint numai teoretice. Oamenii de stiinta spanioli vor mearga si mai departe, lovind un asteroid cu o nava spatiala pentru a vedea concret daca exista posibilitatea de a-i modifica orbita. Ei sustin ca misiunea va ajuta expertii sa-si dea seama cit de tare trebuie lovit un asteroid pentru a fi deviat de la traiectoria catre Pamint, informeaza BBC.

Cercetatorii de la Deimos-Space lucreaza la un studiu de fezabilitate pentru misiunea cu numele de cod Don Quixote. Se are in vedere lansarea a doua nave spatiale numite Hidalgo, respectiv Sancho, catre un asteroid aflat la distanta fata de Pamint.

Hidalgo va fi folosit pentru a lovi asteroidul la locul si cu viteza potrivita pentru a-i schimba traiectoria cu citeva fractiuni de milimetru. Sancho va sta deoparte, pentru a masura efectul impactului si va calcula noua traiectorie. Studiul de fezabilitate al proiectului este finantat de Agentia Spatiala Europeana. Deimos-Space spera sa obtina sprijin pentru un test cu un asteroid real.

"Rezultatele ar putea valida strategia propusa de noi, sau ne-ar putea determina sa ne gindim la alte solutii, de exemplu plasarea unei «aripi» pe suprafata asteroidului care, cu ajutorul vintului solar, ii va schimba traiectoria", a declarat Jose Antonio Gonzalez. El spera ca Agentia Spatiala Europeana va finanta si o misiunea propriu-zisa, dupa incheierea studiului de fezabilitate, in 2003.

16 august 2002

(SURSA: BBC).

Alte articole referitoare la asteroizi:

Sfirsitul lumii se amina [REVENIRE],
Un asteroid ameninta Pamintul
[DOSAR]
,
Sub amenintarea asteroizilor
,
Se tem sau nu englezii de asteroid?

 

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME