Scheletul lui Ioan Botezatorul?

Richard Freund, un arheolog american de la University of Hartford, a reusit sa stirneasca o vie controversa in mediile arheologice, dar si religioase. El pretinde ca unul dintre scheletele descoperite de el in Israel, vechi de 2000 de ani, este posibil sa fie al lui Ioan Botezatorul, informeaza site-ul ctnow.com.

Arheologul Richard Freund crede ca scheletul decapitat descoperit de el a fost a lui Ioan Botezatorul

Scepticii au sarit imediat sa demonteze teoria profesorului Richard Freund. In opinia lor, scheletul descoperit de acesta nu are cum sa fie al lui Ioan Botezatorul, considerind ca trebuie sa fie al unui beduin care a trait acum citeva sute de ani si invocind reputatia arheologului american. In principal, ei amintesc faptul ca ii place, uneori, sa se imbrace ca... Indiana Jones.

In ceea ce il priveste, Richard Freund considera ca exista mai multe detalii care il indreptatesc sa creada ca a descoperit cu adevarat scheletul cunoscutului personaj biblic. In primul rind, capul este detasat de corp, scheletul fiind suficient de bine conservat pentru ca decapitarea sa fie evidenta. In al doilea rind, fragmentele ceramice din mormint dateaza de 2000 de ani, deci s-ar potrivi si perioadei istorice, stiut fiind ca Ioan Botezatorul ar fi fost ucis in anul 29 d.H. Cit despre locul descoperirii, corespunde si acesta, crede Freund, scheletul fiind dezgropat linga Qumran, nu departe de zona in care au fost gasite celebrele manuscrise de la Marea Moarta.

Dar controversa stiintifica se transforma in scandal abia in clipa in care Richard Freund il identifica pe Ioan Botezatorul cu unul dintre liderii sectei esenienilor, care au trait in regiunea in care efectueaza sapaturi. Un asemenea punct de vedere nu concorda cu cel oficial, de unde si scandalul. In plus, Freund este acuzat de graba in declaratii si de dorinta de a ajunge sub lumina reflectoarelor, in conditiile in care nici macar nu a stabilit cu precizie vechimea scheletului. Drept raspuns, acesta a declarat ca scheletul urmeaza a fi transportat in University of Arizona pentru datarea cu Carbon 14 si analize ADN.

Asadar, disputa este departe de a se fi incheiat si, cu siguranta, vom mai auzi despre presupusul schelet al lui Ioan Botezatorul.

10 august 2002

(SURSA: Ctown.com).

Alte articole despre mistica si religie - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME