Alerta OZN deasupra Washingtonului

Comandamentul Apararii Aerospatiale al Americii de Nord (NORAD), a confirmat simbata, pentru Washington Post, ca doua avioane militare au iesit deasupra capitalei americane, vineri, sa intercepteze un obiect zburator neidentificat.

Sigla NORAD

NORAD recunoaste ca a trimis doua avioane la interceptie, pentru a urmari o tinta radar neidentificata, dar sustine ca nu a stabilit contactul vizual cu aceasta

"Am trimis doua avioane F-16 sa cerceteze, iar pilotii ne-au asigurat ca nu exista nici un pericol", a declarat simbata comandantul Mike Snyder, purtatorul de cuvint al NORAD. Cu o zi inainte, "Washington Post" publicase declaratia unei persoane care a vazut doua avioane F-16 cum urmareau "un obiect care zbura cu viteza fenomenala". "Cred ca urmareau un OZN", a declarat pentru cotidianul american martorul ocular, pe nume Renny Rogers.

Totusi, maiorul Douglas Martin este mai nuantat: el admite ca a trimis avioanele sa intercepteze o tinta radar neidentificata, dar nu recunoaste ca ele s-ar fi aflat in coada unui OZN, cum a declarat martorul ocular. "Ar fi o iresponsabilitate din partea armatei sa faca astfel de speculatii", a subliniat el, precizind ca "sincer, nu stim nimic de flacara albastra despre care ni s-a povestit", a adaugat purtatorul de cuvint. De asemenea, nimeni de la NORAD nu a putut preciza ce a aparut pe radar, pozitia oficiala fiind aceea ca intrusul a disparut inainte de sosirea aparatelor militare.

Desi aceasta interventie a NORAD lasa loc multor speculatii, ea nu este singulara in ultima perioada. De vina nu sint insa atit OZN-urile, cit restrictiile de zbor impuse ca urmare a atentatelor de la 11 septembrie. Mai multe avioane utilitare au incalcat, in ultimele saptamini, aceasta restrictie aeriana, provocind alertarea avioanelor NORAD.

In istoria Washingtonului, cea mai masiva alerta OZN a avut loc in iulie 1952, cind mai multe obiecte zburatoare misterioase au fost semnalate vizual si radar vreme de o saptamina.

2 august 2002

(SURSA: Washington Post).

Alte articole referitoare la fenomenul OZN - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME