Sfirsitul lumii se amina

Scriam saptamina trecuta ca "Un asteroid ameninta Pamintul". Iata ca avem acum o veste buna: posibilitatea ca asteroidul 2002 NT7 sa loveasca Terra a fost reevaluata si se pare ca scapam, de data aceasta. Initial, calculele aratasera ca asteroidul descoperit pe 5 iulie de un observator din New Mexico urma sa loveasca Pamintul la data de 1 februarie 2019, cu o probabilitate de 1/60.000. Dar, in lumina noilor observatii facute de astronomii de la NASA, ultimele calcule arata ca riscul unui impact a scazut la 1/250.000, informeaza BBC.

asteroid impact

Daca nu apare intre timp un alt asteroid, mai grabit decit 2002 NT7, atunci putem sta linistiti pina in 2060

Poate in 2060

Vestea cea buna a dat-o Don Yeomans, seful programului care se ocupa de supravegherea obiectelor cosmice care pot intra pe o orbita de coliziune cu Pamintul, din cadrul Jet Propulsion Laboratory, care apartine de NASA. "Acum putem scoate din discutie orice posibilitate de impact pentru 1 februarie 2019", a declarat el. Asadar, putem rasufla usurati in privinta lui 2002 NT7, macar pentru 40 de ani. "Nu putem elimina complet posibilitatea unui impact pe 1 februarie 2060, desi se pare ca, in curind, vom fi capabili sa o eliminam si pe aceasta", a precizat dr. Yeomans.

Aceasta incertitudine este explicabila prin faptul ca 2002 NT7 este cunoscut de numai trei saptamini. Dupa o observatie de citeva luni, astronomii vor putea sa ii traseze orbita cu o precizie mai mare si, ulterior, vor fi capabili sa deduca traiectoria pe care o va urma cu o acuratete sporita. Problema de fond este ca acest asteroid traverseaza regiuni ale spatiului mai putin explorate si nu se cunoaste daca orbita sa este influentata de alte corpuri ceresti.

Astronomii isi vor tine gura

Asadar, chiar daca nu prezinta o amenintare imediata, 2002 NT7 ramine sub observatie, fiind incadrat de acum in categoria asteroizilor cu risc scazut de impact. Este firesc sa ramina in atentia astronomilor, deoarece face parte dintre asteroizii mari, avind un diametru de doi kilometri, deci putina prudenta nu strica. Dr. Benny Peiser, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a spus chiar ca nu este cazul sa ne bucuram prea devreme. "Este mai intelept sa ne continuam observatiile, fiind probabil ca in viitor sa rezulte noi date ale unui posibil impact", a explicat el.

Cert este ca 2002 NT7 se situeaza acum in centrul atentiei comunitatii astronomice. In schimb, este nesigur faptul ca vom afla mai multe detalii pe viitor. Mai multi astronomi, nemultumiti de tonul alarmist pe care a fost relatata probabilitatea unui impact in 2019, au protestat oficial, relateaza BBC.

Ei au propus sa fie instituita o procedura care sa impiedice dezvaluirea unei noi situatii similare. De asemenea, alte grupuri de astronomi au fost de acord sa nu mai anunte nici o data a unei eventuale ciocniri pina cind traiectoria lui 2002 NT7 nu va monitorizata in intregime.

2 august 2002

(SURSA: BBC)

Alte articole pe aceeasi tema: Un asteroid ameninta Pamintul [DOSAR] , Sub amenintarea asteroizilor , Se tem sau nu englezii de asteroid?

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME