SETI va avea antene proprii

Una dintre cele 350 de antene ale SETI

La observatorul Hat Creek au sosit acum doua saptamini primele opt antene parabolice dintr-un set de 350, se arata pe site-ul oficial al Institutului pentru Cautare a Inteligentei Extraterestre (www.seti.org). Fiecare cintareste 450 kg si are un diametru de aproape 6,3 metri. Impreuna, ele vor forma o retea de antene ce va purta numele Radiotelescopul Allen, dupa principalul finantator al proiectului, anume Paul Allen, co-fondator al Microsoft, care a donat nu mai putin de 11,5 milioane dolari.

Nascut la initiativa SETI, in colaborare cu Universitatea Berkeley din California, acest radiotelescop urias va intra in functiune in 2005. Atunci, capacitatea de ascultare a semnalelor din spatiu ale SETI va spori considerabil. In prezent, SETI utilizeaza radiotelescopul din Puerto Rico, avind insa un acces limitat la acesta, numai doua luni pe an. Gratie noii retele de antene parabolice care se va intinde pe mai mult de un hectar, cercetatorii vor dispune non-stop de un instrument foarte performant. "Intr-o luna sau doua vom putea colecta atitea informatii cite am strins in ultimii 40 de ani", a declarat David DeBoer, conducatorul proiectului.

Optimismul tuturor este mare, dar trebuie sa spunem ca, pentru a fi finalizat, proiectul mai are nevoie de inca 12 milioane de dolari. David DeBoer isi pastreaza insa umorul, precizind ca in timpul transportului a fost intrebat daca transporta OZN-uri, dat fiind ca erau asezate in camioane cu cupa in jos, antenele parabolice. Raspunsul sau a fost "da, le aducem din Zona 51".

16 iulie 2002

(SURSE: Seti.org, Redding.com).

ARTICOLE pe aceeasi tema - SETI@Home? Multumesc, nu. [DOSAR], Vesti bune pentru SETI

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME