Precognitia va fi studiata in laborator

Tentatia de a pune abilitatile parapihologice pe bancul de test este foarte mare. Nu i-au putut rezista nici oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh, informeaza saptaminalul "Scotland on Sunday", citat de site-ul Ananova.

Pentru a determina cit de fiabila este precognitia, cercetatorii din cadrul Koestler Parapsychology Unit au reusit sa adune 140 de voluntari, care sustin ca au avut experiente extrasenzoriale. "Pentru moment, incercam sa vedem daca oamenii pot intrezari viitorul", a declarat ea.

Voluntarii urmeaza sa fie izolati vreme de 15 minute, timp in care vor asculta un "zgomot alb", adica un sunet continuu neutru, ce are rolul de a impiedica alte zgomote sa le distraga atentia. Ei urmeaza sa se concentreze, cu scopul de a vizualiza o fotografie pe care o vor primi prin posta. In etapa urmatoare, li se vor prezenta patru fotografii si li se va cere sa o indice pe cea care seamana cel mai mult cu viziunea lor. Abia dupa doua zile de la aceasta sedinta, calculatorul va extrage, in mod aleatoriu, o fotografie, care le va fi trimisa participantilor prin posta.

Evaluarea finala va insemna determinarea numarului de voluntari care au "ghicit" fotografia ce urmau sa o primeasca. Desigur, se va putea vorbi despre precognitie numai in cazul in care numarul rezultatelor pozitive depaseste semnificativ probabilitatea de a nimeri fotografia care trebuie.

29 iulie 2002

(SURSA: Ananova).

ARTICOLE pe teme de parapsihologie - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME