OZN-urilor le place Scotia

Vinatorii de OZN-uri ar trebui sa isi faca bagajele si sa plece in Scotia, unde numarul aparitiilor de farfurii zburatoare tinde sa il intreaca pe cel al aparitiilor monstrului din Loch Ness. Nu este nici o exagerare, deoarece pe cerul Scotiei trec, anual, peste 300 de obiecte zburatoare neidentificate, se arata intr-o ancheta realizata de oficiul national de turism VisitScotland.

Aglomeratie de farfurii zburatoare

Fiind vorba despre un studiu efectuat de experti in turism, ar putea exista banuiala ca la mijloc sint niste exagerari, menite sa atraga turistii. Suspiciunile sint sanatoase in domeniul ufologiei, insa ele nu se confirma de data aceasta. Precizarea ca "pe fiecare kilometru patrat din Scotia sint semnalate 0,004 OZN-uri" coincide cu statisticile organizatiilor care se ocupa cu studiul OZN-urilor. Impresioneaza doar formularea si mai ales faptul ca este o frecventa a aparitiilor de patru ori mai ridicata decit cea intilnita in Franta sau Italia, alte doua tari vizitate cu predilectie de farfuriile zburatoare. Apoi, Scotia atrage de multa vreme turisti curiosi sa fotografieze un OZN. De altfel, in 2001, o televiziune japoneza a tinut doua camere de luat vederi atintite in permanenta spre cerul de deasupra orasului Gullane. Alte statistici, efectuate de "UFO Magazine", confirma faptul ca in Scotia un locuitor din 17.000 semnaleaza un obiect zburator neidentificat, fata de 1 din 61.200 in Canada sau 1 din 136.450 in Statele Unite. Se stie ca sint locuri care, dintr-un motiv sau altul, atrag OZN-urile. Explicatia oferita de Graham Birdsall, redactor-sef al revistei "UFO Magazine", pentru cazul scotian este interesanta. El crede ca regiunea atrage farfurii zburatoare deoarece este intesata de baze aeriene ale armatei. Or, observatia este valabila si in Statele Unite, instalatiile militare au reprezentat intotdeauna puncte de interes pentru OZN-uri. Dar, trebuie sa precizam, studiile arata ca in 95% dintre OZN-urile semnalate ajung sa fie identificate, in urma unor investigatii amanuntite. Graham Birdsall este mai entuziast si ofera un procent de identificare de 90%.

"Scotia a fost mereu teatrul unor evenimente bizare"

Totusi trebuie sa recunoastem ca scotienii au mindria lor. Ei au incercat sa infrateasca oraselul Bonnybridge cu celebrul Roswell, unde se pare ca s-a prabusit un OZN, in 1947. Este foarte adevarat, o serie de aparitii bine investigate de specialisti si citeva congrese de ufologie indreptatesc Bonnybridge sa revendice o legatura cu fenomenul OZN. Dar de aici si pina la similitudini cu Roswell este cam mult. Mai multi ufologi britanici amendeaza orgoliul scotian, amintind ca mai degraba Rendlesham ar fi un oras demn de o infratire cu Roswell. De aici se spune ca ar fi fost recuperata epava unei nave extraterestre prin anii '70, ceea ce i-a si atras numele de "The British Roswell".
Trecind insa peste orgoliile si sperantele de cistig de pe urma "turismului ufologic", cert este ca Scotia ramine un loc predilect pentru farfuriile zburatoare. O cazuistica bine primita de comunitatea ufologica a alcatuit Ron Halliday, in cartea sa "Scotia si OZN-urile". "Scotia a fost teatrul unor evenimente bizare, de-a lungul intregii sale istorii, pornind de la fantome, poltergeist si monstrul din Loch Ness", a declarat el pentru Reuters.

11 iulie 2001

(SURSA: Yahoo.com).

Alte articole referitoare la OZN-uri - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME