Mumie enigmatica, descoperita in China

Mumia veche de 1000 de ani, conservata intr-un lichid misterios, a fost descoperita in Lianyungang

Muncitorii care lucrau, pe 8 iulie 2002, la o constructie din Lianyungang, provincia Jiangsu, au dat peste o cutie din lemn lacuit, care le-a atras atentia. La o privire mai atenta, aceasta s-a dovedit a fi un sicriu, umplut cu un lichid enigmatic. In acesta, informeaza site-ul News.com.au citind agentia chineza de stiri Xinhua, era scufundat cadavrul unei femei.

Arheologii chemati de urgenta la fata locului au avut surpriza sa constate ca au in fata ochilor o mumie surprinzator de bine conservata. Aceasta avea intacte unele portiuni de piele, tesut muscular si chiar unele vene. La o prima evaluare, s-a dovedit ca femeia a trait cu aproximativ 2.000 de ani in urma, in timpul dinastiei Han (206 i.d.Ch. - 24 d.Ch.). Mumia descoperita in Lianyungang este singura intacta din cele trei mumii apartinind dinastiei Han si descoperite pina in prezent. Importanta arheologica a acestei descoperiri nu este extraordinara, au subliniat expertii chinezi.

Desigur, urmeaza sa se stabileasca cine a fost femeia care a beneficiat de un astfel de tratament post-mortem si ce statut social avea. Dar ce intereseaza mai mult este lichidul misterios in care mumia a fost conservata atit de bine. Pina in prezent, compozitia acestuia a ramas necunoscuta si in ciuda eforturilor facute.

21 iulie 2002

(SURSA: News.com.au).

Alte articole referitoare la vechi civilizatii - aici
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME